inför EU-valet 25 maj 2014

untitled
Uppdatering inför EU-valet 25 maj fick medlemmarna av Skaraborgs senioruniversitet,när de gästades av Sabina Hualpa Blomgren från ”Europe Direct Skaraborg”, som är ett av 20 informationskontor i ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans med lokala och regionala partners. Kontoret är en samlingspunkt dit medborgare, organisationer, skolor och företag kan vända sig med frågor, funderingar och även åsikter om det arbete som gjorts och pågår.

Rubriken för Sabinas föreläsning var EU i går, idag och imorgon. Hon tog sin utgångspunkt i den önskan i Europa efter andra världskriget att aldrig mer drabbas av krig. Fredsprojektet EU, tog sin början i den s.k.kol- och stålunionen , som bildades på initiativ av den franske tjänstemannen Jean Monnet och Frankrikes utrikesminister Robert Schumann 1952. Idag består unionen av 28 självständiga länder. Länderna beslutar själva över frågor som. rör utbildning, sjukvård och kultur. EU däremot beslutar om handelspolitiken och tullunionen.

Europaparlamentsvalet 2014 (EP-valet 2014) kommer i Sverige att äga rum 25 maj 2014 och blir det åttonde allmänna och direkta valet till EP med syfte att välja ledamöterna för valperioden 2014–2019. Dessa ledamöter fungerar som företrädare för hela unionens befolkning. Under de kommande fem åren kommer de att utforma unionens lagstiftning och budget i samarbete med Europeiska Unionens råd, som består av företrädare för de nationella regeringarna. Sedan förra valet 2009 har spelreglerna ändrats och parlamentet kommer att få mer makt. Detta betyder att medborgarna i Europa skall kunna påverka beslut i betydligt högre grad än tidigare.

Sabina berörde också att EU står inför flera stora utmaningar bland annat arbetslösheten, inte minst ungdomsarbetslösheten i Europa, bristande förtroende för politikerna, de stora flyktingströmmarna, jordsbrukspolitiken, (45% av EU:s budget går till jordbruksstöd) och att vi måste satsa mer på forskning. Och slutligen: Att hantera den nuvarande utrikespolitiska situationen är en stor utmaning för EU.

Det är därför viktigt att vi alla deltar i valet till EP och påverkar valet av ledamöter!

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s