Senioruníversitet på guidad tur i trästaden Hjo

ATT00058 (4)Skaraborgs seniorunviersitetbesökte Hjo och fick en härlig sensommarguidning av mycket kunnige f.d. stadsardbhitketen P G Ylander.

Ylander gav delgav deltagarna Hjos betydelse som kommunikationsled mellan Hästholmen och Stenstorp på den tid det fanns en smalspårig järnväg mellan Hjo och Stenstorp.

Han visade också på de hus som finns bevarade från 1700-talet och framåt trots de bränder som hotade husen av trä.

Det finns all anledning att besöka de rätt fördolda miljöerna i Hjo, som ger tydliga bevis på hur man levde fordomdags.På bilden finns ett av de ännu verksamma hantverksamma hantverksföretagen, grundat 1911.

Lokalerna var tidigare en ladugård men är idag fortsatt lokal för ett plåtslageri, som tillverkarhängrännor och stuprör av god kvalitet och utsökt design. Med P G Ylander blev stadsvandringen en stort äventyr och avslutningsvis visades också på det hotell där Estrid Ericssons far varit källarmästare och därmed också utställningen om Svenskt Tenn hamnade i Hjo.

Trästaden Hjo har tilldelats Europe Nostras hedersmedalj ”för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”.

Bild: Marianne Skardéus

På bilden: En av de få i Sverige bevarade och fortfarande verksamma hantverksföretagen i Sverige. Ett plåtslageri och gudien f.d. stadsarkitekten P G Ylander.

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s