Maria Wretemark från Västergötlands museum om sökandet efter Magnus Ladulås kvarlevor.

Maria WretemarkMaria Wretemark: Ledare för projektet Magnus Ladulås

Maria Wretemark från Västergötlands museum om sökandet efter Magnus Ladulås kvarlevor.

 Skaraborgs senioruniversitet fick vid ett mycket välbesökt möte lyssna till hur det spännande arbetet framskridit med att med att med stor säkerhet hitta Magnus Ladulås kvarlevor i Riddarholmskyrkan. Dock återstår en hel del arbetet och analyser för att säkerställa att det verkligen handlar om Magnus Ladulås kvarlevor.

Bakgrunden till gravöppning i Riddarholmskyrkan är den undersökning som gjordes i Vanhems klosterkyrka 2002, då Birger Jarls grav öppnades och innehållet analyserades bl.a. genom DNA-prov. Jämförelser gjordes då med andra samtida kungasläkter, för att kunna fastställa att det verkligen är Birger Jarl och sonen hertig Erik som ligger begravda i Varnhems klosterkyrka.

Birger Jarls son Magnus Ladulås, föddes cirka 1240 och hette egentligen Magnus Birgersson och var kung i Sverige 1275 till sin död 1290.

1276 gifte han sig med Helvig av Holstein. De fick tillsammans sönerna Birger, Erik och Valdemar och döttrarna Ingeborg och Rikissa.

Magnus Ladulås förbjöd våldgästning, det vill säga att överhetspersoner och deras följen med våld tilltvingade sig mat och husrum hos bönder. Man tror att det är därför han kallas ”Ladulås”, han satte bildligt talat ”lås för bondens lada”.

Följ det fortsatt spännande arbetet kring Magnus Ladulås!

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s