En resa på Vänern i ord och bild med Hans Kongbäck

2014-11-05 15.35.29

Hans Kongbäck är fotograf, biolog och författare. Han växte upp på Hammarön utanför Karlstad och där grundades hans stora intresse och djupa känsla för Vänern, Europas tredje största innanhav. Detta vittnar inte minst hans vackra naturbilder om.  Hans Kongbäck menar att Vänerns rena vatten kommer att bli en stor export som inbringar mer inkomnster än både guld och olja, eftersomvatten är en bristvara i många länder.

Vänern har stor betydelse som turistområde. Här finns inte bara möjligheterna till rekreation i form av bad, promenader och segling. Området har också ett kulturhistoriskt värde med sina fyrar och andra tecken på en tidigare kultur. Onsö har varit befolkat sedan 1300-talet och är nu klassat som naturreservat. Lägg därtill den isolerade ögrupppen och numera nationalparken Djurö. Vänern äger en mångfald av fisk- och fågelarter.

Men det finns också problem: Fågelarter som t.ex. fiskljusen är hotad på grund av mjukgörare och hormoner i miljön. Siken kan inte fiskas mer, vilket är ett stort avbräck för de 14 fiskarna i Spikens fiskeläge. Däremot har siklöjan blivit en storindustri, vilket enligt Hans Kongbäck resulterat i något som kan betecknas som rovfiske. Ytterligare problem är att stränderna håller på att växa igen. Orsaken är att vattennivån inte sjunker och stiger tillräckligt och att därmed inget skaver bort vass och annan växtlighet. Avrinningen från sjön är problem.

Storskarven är enligt Hans Kongbäck på tillbakagång och han anser att det år en intelligent fågel som gott kan få inta 18 av Vänerns 22 000 holmar och skär.

 

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s