Hållbart åldrande

 

 2014-12-03 15.11.09

Bilden: Marianne Skardéus och Håkan Nilsson universitetsadjunkt, Högskolan i Skövde

Senioruniversitetet fick en riktig energikick, då universitetsadjunkt Håkan Nilsson talade över ämnet Hållbart åldrande. Syftet med föreläsning var att belysa åldrandets olika dimensioner .

Hållbart åldrande handlar om att förhålla sig till fysiska och psykiska förändringar hos sig själv och att försöka att vara aktiv för att hålla vitaliteten vid liv. ”Det handlar inte bara om kroppen utan också om knoppen”, menar Håkan Nilsson.

Utgångspunkten för Håkan Nilsson är buddhismens tre existensialer: lidande, sjukdom och död. Något som vi alla måste förhålla oss till. Vägen ut ur detta lidande är inom buddhismen ”mindfulness”, vilket innebär att bejaka livet och vara närvarande i nuet.

Det är inte lätt att åldras, men ”det gäller att inte fastna i vad man inte kan utan se vad man kan göra, säger Håkan Nilsson. Pyssla i täppan, lösa sudoku, hålla kroppen i form och delta i sociala aktiviteter är vitaliserande och ger energi. Den stora betydelsen av närhet till andra människor betonades och till sist uppmanades de nöjda åhörarna: ”Våga pröva nytt!”

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s