Offerplats Finnestorp

20150204_135741

OFFERPLATS FINNESTORP

 

Rune Torstensson (till höger på bilden) verksamhetsansvarig för Finnestorp berättade på ett mycket engagerat sätt for medlemmarna i Skaraborgs senioruniversitet om offerplats Finnestorp fynden i samband med utgrävningarna där.

Fynden härrör sig till folkvandringstiden. Att det varit en offerplats oh inte ett slagfält tolkas det faktum på att inga eldslagningsdon och inga vapen återfunnits. Offrandet har gjorts för att med gudarna om god skörd, stridslycka, gynnsamt väder eller fruktbarhet.

Resultaten från forskningsundersökningarna av Offerplats Finnestorp har varit enastående.

De visar att det från Kristi födelse och upp till 600 år framåt i tiden skedde upprepade offerhandlingar i våtmarken vid Finnestorp. Samtidigt pågick omvälvningar i såväl det omgivande landskapet som i den dåtida omvärlden. Finnestorp med dess fantastiska föremål är en del av denna spännande historia. Många av föremålen bär spår kan hänföras till goterna och Svarta havet.

Finnestorp är beläget mitt emellan Vara och Falköping. Kommungränsen går tvärs igenom offerplatsen. Dagens väg mellan Larv och Floby går rakt igenom offerområdet. Ån Lidan rinner alldeles invid offerområdet. På vinterhalvåret svämmar våtmarksområdet över och dränker sankmarkerna.

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s