De tre baltiska staterna – ett aktuellt ämne.

061
Bilden: Marianne Skardéus och Sture Gustafson
Foto: Kent Skardéus
Skaraborgs senioruniversitet hade bjudit in författaren och journalisten
Sture Gustafson, Stockholm, som visade bilder och berättad om sina erfarenheter från tiden då länderna var ockuperade av Sovjet och vilken förändring som skett efter frigörelsen 1991.
Sture Gustafson betonade skillnaderna mellan länderna vad gäller historia, religion och språk även om länderna under 1900 talet alla tre varit ockuperade av Nazityskland och Sovjet. Han tog också upp det som i Estland och Lettland brukar beskrivas som den goda svensktiden och satte ett frågetecken efter påståendet. Vad vi svenskar gjorde var att bl.a. starta skolor och anlägga ett universitet i Dorpat, nuvarande Tartu. Vår Vasakonung Sigismund gifte sig i Vilnius med Katarina Jagellonica och blev därmed furste över Litauen och Polen – över ett rike som sträckte sig från Östersjön till Svarta Havet. Vi har en gemensam historia med de tre baltiska staterna! Riga var under en Sveriges största stad!
Föreläsaren belyste t, ex, esternas syn på Narva som väsentligt skiljer sig hur vi svenskar ser på staden. Vi svenskar kopplar ihop Narva med slaget 1700, som betraktas som en av den svenska militärhistoriens största segrar, medan esterna förståligt nog ser Narva som en rysk -stad där majoriteten av invånare är ryssar.
Föredragshållaren menade att anläggningen är en fantastisk anläggning. På ryska av floden Narva återfinns anläggningen Ivangorod medan det på estniska sidan ligger en gammal korsriddarborg vid namn Hermansborg.
Intressant var att höra hur människor löste valutaproblemen, när de fria länderna över natt skulle gå tillbaka från valutan rubel till sina tidigare valutor. Det skulle gå över en natt och naturligtvis fanns inte de inhemska valutorna på plats direkt. Idag har alla tre länderna anslutit sig till euron.
Föredraget var dels en avslutande del av en studiecirkel men också ett led att intressera föreningens medlemmar att följa med på en resa 17-21 maj till Riga och Vilnius.

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till De tre baltiska staterna – ett aktuellt ämne.

  1. Pingback: En stulen revolution? (I): Estnisk historieskrivning | lindelof.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s