Stort publikintresse för ämnet porslin

Förre chefen för Rörstrands museum, Bertil Lundgren, lockade en starkt intresserad publik när han berättade om porslinets historia. Medlemmar i Skaraborgs Senioruniversitet, samlade i Skövde kulturhus, fick veta att det var Marco Polo på 1200-talet som introducerade kinesiskt porslin i Europa.

Bertil Lundgren 1 (2) Intresset för porslin var stort när Rörstrands förre museichef föreläste hos Skaraborgs Senioruniversitet.

Bertil Lundgren har ägnat sig åt porslin och stengods långt innan de blev stora intresseområden i massmedia, t ex Antikrundan i TV.

Han är i grunden konstnär och kan bland mycket annat beskrivas som skulptör och keramiker, konsthistoriker och lärare. Han räknas som den kanske mest kunnige svensken på området porslin och stengods.

Bertil Lundgren knöts i mitten av 1970-talet till Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping. I ateljén där ägnade han sig åt att framställa dels unika pjäser i stengods, dels serieproducerade konstobjekt, reliefer och serviser. Han har anlitats för många offentliga utsmyckningar. Dessutom tog han initiativet till Rörstrands museum och var chef där under närmare 25 år.

”Porslinets historia från Ming-dynastin till Nobelbanketten” var rubriken på Bertil Lundgrens framställning.

Italienarna trodde att porslinet var framställt ur den hårda och glänsande snäckan porcellana, varur ordet porslin härleddes. Det kinesiska porslinet blev snabbt en dyr statusvara i hela Europa. Ostindiska kompanier växte fram på 1600-1700-talen för att importera dyrgriparna och gjorde sina ägare oerhört förmögna.

Alkemisten Böttger, anställd hos August den starke i sachsiska Meissen på 1700-talet, återskapade kinesernas framställningsmetod. Snart skulle varje europeiskt hov ha sin egen porslinsfabrik.

Sedan var steget inte långt till kommersiell serieproduktion med namn som Sèvres, Wedgwood, Det Kongelige Dansk, Bing & Grøndahl – och de svenska Rörstrand, Gustavsberg m fl.       Bertil Lundgren 2 (1)

Så kom 1991 då Nobelprisets 90-årsjubileum skulle firas. Karin Björquist hos Rörstrand fick i uppdrag att formge en servis i benporslin till Nobelfesten. Denna Nobelservis var tänkt att spegla ”årstiderna, kontinenterna och de främsta av Nobelprisen”. Servisen som belönades med Utmärkt svensk form blev en av de största försäljningssuccéerna genom tiderna hos Rörstrand.

Bertil Lundgren med en kanna ur serien ”Hållfast” som han själv formgett på Rörstrand.

För sin levande och engagerande föreläsning, Bertil Lundgren 3där han även visade upp många seklers porslinsprover, avtackades Bertil Lundgren med en bukett fräscha vårblommor. /FJ

 

Bertil Lundgrens bord visade upp en provkarta på pjäser i porslin från många sekler.

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s