Överlever människan utan bina?

images[1]

Bert Thrybom är pensionerad barnläkare, biodlare och forskare inom binas genetik. Vid månadsmötet i maj förde han oss på ett fascinerande sätt in i binas värld.

Det viktigaste arbete som bin och andra pollinatörer utför är pollination av växter. Vår föda är till en tredjedel direkt beroende av deras pollination och till två tredjedelar indirekt beroende av dem. Växter som är pollinerade av bin ger en mycket högre avkastning av skörden och tidigare mognad. Som biprodukter från bina får vi bl.a. honung, vax, pollen, propolis, ”Gelé Royal” (drottningfodersaft) och bigift.

Med genetikens hjälp kan man avla fram egenskaper hos arbetsbina som blir en hjälp mot olika hot hos bina exv. varroakvalstret som idag är ett stort hot mot binas existens. Andra hot är gifter i villaträdgårdar och lantbruk. Betning av oljeväxtutsäde hotar alla pollinerande insekter, liksom monokulturer inom jordbruket.

Det är viktigt att även värna andra pollinatörer som exv. humlor och solitärbin. Vi som inte är biodlare kan hjälpa dessa genom att skapa miljöer som ger dem bättre förutsättningar att överleva. Man kan t.ex. hjälpa solitärbin med boplatser genom att borra 9 mm hål i träbitar och placera dessa på t.ex. ytterväggar.

Bert Thryboms föreläsning var mycket givande och gav oss som åhörare en större förståelse för hur viktiga pollinatörer i naturen är för vår överlevnad. /SB

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s