Cirkel slöts på Korskullen

2015-05-21 13.27.37Medlemmar i Skaraborgs senioruniversitet avslutade nyligen sin cirkel om de tre baltiska länderna med en tur till huvudstäderna Riga och Vilnius i Lettland respektive Litauen. Resenärerna återvände till Skövde nöjda och med nya kunskaper och intressanta upplevelser i bagaget.

I Riga beundrades de förnäma husen i jugendstil och i de kosmopolitiska uppmärksammades några av stadens 55 kyrkor, bl.a. St. Peter-Paul-kyrkan, en romersk katolsk kyrka i litauisk barockstil med en mästerlig ornamentik och en samling om 2000 figurer i stuck.

2015-05-20 09.59.36Ytterligare en höjdpunkt på resan var besöket på Kryziu Kalnas – Korskullen.
Korskullen, en kulle om cirka 100 meter i diameter, ligger 20 mil nordväst om Vilnius. Platsen är inte bara landets hjärta utan också en av Europas märkligaste religiösa platser, som manifesterar stark fromhet och kraftig motståndsvilja. . Den enorma mängden kors gör en mållös.

Landet är i dag ett av katolicismens starkaste fästen. 80 procent av befolkningen är katoliker, och Korskullen är ett viktigt pilgrimsmål. Men de människor som vallfärdar dit kommer inte bara av religiösa skäl utan också för att hylla sig själva och den seger litauerna vann över de sovjetiska ockupanterna.

2015-05-20 10.00.491993 kom påven Johannes Paulus II på besök. Han prisade såväl platsen som litauernas fromhet och skänkte ett stort krucifix. Påvens välsignelse gjorde att kullens status steg och idag besöker över 100 000 personer Korskullen varje år.

Korskullen är mer än en religiös symbol. Den utgör också en viktig del av självbilden för en nation svältfödd på historiska triumfer.

Marianne Skardéus
Foto: Kent Skardéus

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s