Hur mår våra fåglar?

TranaOnsdagen den 2 september gästades vi av Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb. Kent-Ove berättade om fåglar, fåglars liv och hur de påverkas av förändringar i miljön. Kent-Ove började med att berätta att Sverige är världsledande i hur man räknar antalet fåglar som finns. Det sker på fyra sätt: punktrutter, vinter resp sommar, samt standardrutter och nattrutter.

Början av 2015 var ett dåligt år för många fåglar genom att det var för lite insekter och maskar. Ett flertal fågelarter lägger två kullar ungar och kull två gav ett bättre resultat. Vissa sorter ökar i antal medan andra minskar till antalet. Varför dessa förändringar?

Fåglar präglade av jordbruk minskar i antal. Detta beror på biotopförändringar och sättet att bruka jorden. Även vanliga skogsfåglar klarar sig dåligt. Även här beror det på ändrade brukningsmetoder genom att mer skog huggs ned och ersätts av monokulturer. Skogen innehåller allt mindre död ved. Sparade högstubbar hjälper upp situationen något.

Fåglar som anpassar sig till ett liv i städer ökar. Som exempel kan nämnas ringduvan. 7ec1522efdf692dc9e3172c38084b1a7[1]Bland övriga fåglar som ökar kan nämnas havsörn, röd glada och trana.

Beträffande tranan har den fördubblats på 25 år. En del av förklaringen är att den inte jagas längre. En annan är att den ändrat flyttväg. Det finns inte längre lika mycket mat vid de gamla flyttvägarna och därför flyger de andra vägar. Det gäller också att komma tillbaka till Sverige tidigt på våren för att få de bästa häckningsplatserna och därför flyttar de inte lika långt.

Avslutningsvis konstaterade Kent-Ove att det är tufft att vara fågel. Av ett föräldrapar med två kullar om vardera fem ungar är det i princip två fåglar som kommer tillbaka efter ett år. En av föräldrarna och en unge är det enda som återstår medan övriga tio har dukat under.

Kent-Oves utsökta bilder på fåglar och annat finns på hvassnatur.se. /SB

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s