Så kan vi lura dataskurkarna

Ett massivt uppbåd intresserade hade sökt sig till Högskolan i Skövde när det populärvetenskapliga kaféet erbjöd kunskap om informationssamhällets risker och hot. Medarrangörerna Folkuniversitet och Senioruniversitet kunde räkna in långt över 100 deltagare.

Föreläsaren Marcus Nohlberg, lektor och forskare i datavetenskap, gav handfasta tips på hur varje dataanvändare kan skydda sig bättre.1. Marcus Nohlberg

Några av råden: ”Var alltid misstänksam! Är erbjudandet för bra för att vara sant? Vänta – besluta dig inte för snabbt! Lär av andras erfarenheter!”

Marcus Nohlberg gav en bred exposé över informationssamhällets risker och möjligheter.

En av de vanligaste orsakerna till att vi blir lurade på Internet är s k nätfiske: en avsändare ger ett lockande erbjudande eller låtsas vara ett stort, välkänt och pålitligt företag. I sådan e-post skall man aldrig öppna den bifogade filen – då är man fast och kan bli av med både pengar och identitet.

Gärna snusk

Ett annat vanligt misstag är att man använder ett lösenord som är lätt för de s k hackarna att avslöja (t ex det egna namnet eller en enkel följd av bokstäver som ABC och 1 2 3). Man försvårar för inbrottstjuvarna om lösenordet i stället är en riktigt lång och komplicerad räcka bokstäver, siffror och skiljetecken – eller ett grovt snuskord som ju få använder till vardags och i så fall inte gärna avslöjar.

Bra stöldskydd

Marcus Nohlberg menade också att vi bör vara medvetna om att e-post och samtal via smartphones gör att vi blir vidöppna mot omvärlden. De som vill oss illa kan lätt stjäla innehållet i våra telefoner och datorer genom att avlyssna och avläsa oss.

2.Informationssökare

Men skydd finns, bl a en rejäl brandvägg och ett starkt antivirusprogram som arbetar i bakgrunden medan datorn används. 

 

Ivriga informationssökare fick Marcus Nohlbergs svar på frågor om hur vi kan skydda oss bättre som datoranvändare.

 

Som tack för det givande föredraget fick Marcus Nohlberg ett specialdesignat äpple i trä, skapat på Folkuniversitetets hantverkscentrum i Tibro. /FJ

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s