-Samhället vill att vi har det bra till kropp och själ. Men hur är det med vårt sociala välbefinnande?
Så frågade socialpsykologen Anette Lundin när hon föreläste vid det populärvetenskapliga kaféet på Högskolan i Skövde, anordnat tillsammans med Folkuniversitetet och Senioruniversitetet.
Hennes svar: glöm förutfattade meningar – låt oss mötas ansikte mot ansikte!
Inför drygt 100 åhörare berättade Anette Lundin om äkta möten som en förutsättning för att vi ska må bra socialt
Enligt Anette Lundin mår vi bra socialt när våra relationer är stabila och trygga och när vi upplever närhet till varandra.
Forskarna har funnit att vi minskar risken för ohälsa fysiskt och psykiskt om vi upplever ca sju timmars nära sociala band per dag, förutsatt att de är kvalitativa och positiva.
Verkligt liv är möte
Anette Lundin citerade Martin Buber: ”Allt verkligt liv är möte”.
Kroppslig och själslig närhet – blickar, beröring, utväxlande av åsikter och erfarenheter – bäddar för äkta relationer. När två personer bortser från de vanliga roller de spelar till vardags och i stället accepterar varandra helt fullt, ansikte mot ansikte, växer båda två. Samtidigt ökar självinsikten. ”Jag blir till i mötet” kallade Anette Lundin fenomenet.
En ny form av närhet
Annorlunda är det i grupper om tre eller flera. Där är ofta rollerna och reglerna redan fastställda, och det är svårt att etablera ett kravlöst, genuint möte.
Men all ny teknik med datorer och mobiler inbjuder till spontana kontakter där spelregler och roller inte är givna, menade Anette Lundin.
-Kanske växer en ny form av närhet fram bland alla SMS-ande ungdomar, trodde hon.
-Trots teknikens många brister med risker för feltolkningar finns chansen att den ökar verklig närhet och möten med äkta känslor, avslutade Anette Lundin. Som tack för sin föreläsning förärades hon ett kunskapens äpple i trä, unikt utformat av en elev på Folkuniversitetets hantverkscentrum i Tibro. /FJ