Säkerheten främst vid Nato-föredrag

-Oavsett vad man anser om Nato så kvarstår faktum. Nato är en allians för att bevara fred och säkerhet och för att förebygga kris och krig.Anders Oljelund

Så sammanfattade exdiplomaten Anders Oljelund sin föreläsning om Nato vid det populärvetenskapliga kaféet, arrangerat av Folkuniversitetet, Högskolan i Skövde och Skaraborgs Senioruniversitet.

Anders Oljelund började med att beskriva bakgrunden till att Nato bildades:

-Efter andra världskriget genomförde kommunisterna statskupper i en rad östeuropeiska länder. Som motvikt mot Sovjets expansion tillkom Nato 1949 – ett system för kollektivt försvar med USA i en tung roll.

På 1950-talet bröt Koreakriget ut, och när Västtyskland blev medlem i Nato 1955 skapades Warszawapakten av Sovjetunionen.

Nato i ny roll

Kalla kriget innebar att de två militärallianserna balanserade varandra.

Med Sovjetunionens fall 1991 och Warszawapaktens upplösning uppstod frågan om även Nato skulle avvecklas. Men medlemsländerna ville inte det. Flera östeuropeiska länder som hade ingått i Sovjets maktsfär blev senare medlemmar, som en försäkring mot en framtida rysk expansionspolitik.

1994 startade Nato projektet Partnerskap för fred, ett militärt samarbete för att skapa förtroende mellan Nato, Ryssland och andra europeiska länder. 22 stater tackade ja till att utbilda soldater, samordna övningar, avvärja och medla i kriser och förebygga krigshandlingar. Sverige är en av medlemmarna i partnerskapet.

Neutralt Sverige?

Genom Nato-samarbetet har Sverige gjort insatser i Libyen, Bosnien, Kosovo och Afghanistan.

Enligt Anders Oljelund kan Sverige inte längre anses som neutralt och alliansfritt:

-Vi är medlem i EU, en överstatlig allians som är politisk, ekonomisk och social. Däremot är vi militärt alliansfria.

Han avrundade med att beskriva vad Nato inte är:

-Nato är ingen angreppsallians utan en försvarsallians, har ingen gemensam utrikespolitik, är inte överstatlig, har inga egna trupper – medlemsländernas anlitas – och erkänner FN som högsta beslutande instans.

Efter en rad frågor från den talrika publiken avtackades Anders Oljelund med ett förgyllt äpple, designat av en elev på Folkuniversitetets hantverkscentrum i Tibro. /FJ

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s