Folkhälsa i ett internationellt perspektiv

De populärvetenskapliga caféerna, som är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs senioruniversitet, kunde nyligen hälsa professorn i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde Alexandra Krettek välkommen. Alexandra bedriver i Nepal ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt på temat folkhälsa. I studierna har livsstilar och attityder bland befolkningen i Sverige och Nepal jämförts.

Bild I mitten  professor Alexandra Krettek                               Från vänster de nya styrelsemedlemmarna i Skaraborgs senioruniversitet Sven Esplund, Bengt Nilsson, Lene Doverholm och Agneta Hellman       Foto: Marianne Skardéus

En slutsats av studierna är att forskningen i Sverige behöver fokusera i högre grad på varje individ och beakta dennes familjesituation, kulturella normer, traditioner och inställningen till sjukdom på ett mer genomgripande sätt än tidigare. Detta är naturligtvis en följd av de ökade kontakterna med andra delar av världen och de kontakter som vi i Sverige får genom en ökande invandring, menade Alexandra.

Hjärtsjukdomarna ökar i västvärlden och detta kan ha sin bakgrund i ett genetiskt arv men framförallt genom vår livsstil vad bland annat gäller rökning, alkoholintag, matvanor och otillräcklig mängd av fysiska aktiviteter. I Sverige är 90 % av våra sjukdomar livsstilsrelaterade. I Nepal är siffran 17 %, men då ska också tilläggas att medellivslängden är betydligt lägre än i Sverige, nämligen 67 år.

Nepal är ett land som dels har att övervinna hälsoutmaningar som undernäring, kvinnors och barns hälsa, infektioner och smittsamma sjukdomar. Dels att hantera den massiva exploateringen från marknaden som öppnar upp för en västerländsk livsstil med ”fast food” som coca-cola och pommes frites. Lägg därtill att stillasittande arbeten blir allt vanligare och att det blir många timmar framför dator och teve. Det är att vänta att antalet människor drabbade av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck kommer att öka dramatiskt i Nepal.

Alexandra Krettek framhöll att det finns mycket att göra för att få befolkningen i Nepal att inse vikten av att bedriva ett eget förebyggande hälsoarbete genom att äta nyttigt och motionera under hela livscykeln. Denna kunskap är låg hos befolkningen liksom att känna igen olika sjukdomssymptom. Ett stort och viktigt arbete som försvåras genom att sjukvården inte har ett centraliserande organ, som kan ta övergripande grepp och styra utvecklingen i landet. Nästa populärvetenskapliga café anordnas på Högskolan onsdagen den 16 mars. Då gästas föreläsningsserien av forskaren Anja Lund från Högskolan i Borås och Chalmers. Hennes expertområde är smarta textilier.  /MS

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s