Utbildningens utveckling från Babylon till Trump

Denna långa tidsrymd behandlade professor emeritus Sven-Eric Liedman vid en välbesökt föreläsning i Odeon i Skövde Kulturhus arrangerad av Skaraborgs Senioruniversitet och Skövde Humanistiska förening.

Sven-Eric Liedman har varit professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs Universitet och gett ut ett flertal böcker bl.a. det välkända översiktsverket om de centrala idéerna i västvärldens politiska ideologiska historia med olika titlar som Från Platon till Lenin, Från Platon till Mao Zedong o.s.v. till den senaste Från Platon till kriget mot terrorismen. Han har fått Augustpriset och Svenska Akademins nordiska pris.

Han gav oss en lärd överblick över den högre utbildningens historia under 4500 år från skolor för en liten elit i samhället till dagens massuniversitet. Skolor har funnits så länge som det funnits riken som varit så vidsträckta och komplicerade att de krävde administration, t.ex. i Babylon och Egypten men även i Kina och Indien.

Vi fördes snabbt vidare till Platons Akademi och Aristoteles Lykeion och Liedman framhöll att romarriket övertog den grekiska kulturen och grekiska var språket för de bildade med Alexandria som antikens stora lärocentrum. Redan här visste man att jorden inte var platt och kunde beräkna dess omkrets.

Under medeltiden kom klosterskolorna och den islamiska högkulturen som bevarade det antika arvet. Däremot är universiteten en västerländsk europeisk uppfinning som främjades av handelns blomstring, urbanisering och bättre kommunikationer. Det första universitetet grundades i Bologna 1088 och därefter följde snart Paris, Oxford, Cambridge, Prag, Leipzig och så småningom Uppsala 1477.

Forskningsuniversiteten blev viktiga i samband med franska revolutionen. Berlins universitet grundat 1810 efter Humboldts riktlinjer blev mönsterbildande och tysk vetenskap blev ledande fram till första världskriget.

Efter 1945 har USA fått ett snabbt växande inflytande och är ledande på de flesta vetenskapsområdena. Här utvecklades idén om massuniversitet som även Sverige tagit över. 1955 fanns det omkring 25000 svenska studenter och idag är de fler än 400000.

Liedman avslutade med att konstatera att universitetens roll idag i en tid av fake news och post-sanningar är att ” vidga och ständigt kritiskt genomlysa vetandet. Universiteten ska vara Trumps och hans likars svåraste motståndare”.

 

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s