Nobelföreläsningar & månadsmöte

Tisdag den 6 december har vi traditionsenligt Nobelföreläsningar då Högskolans forskare presenterar och förklarar årets nobelpris; se mer nedan.

Dagen därpå, onsdagen den 7 december kl 14 har vi terminens siste månadsmöte då antikexperten Izabella Donkow föreläser på temat ”Hon som ärar sin stad och sin familj” – kvinnlig välgörenhet under antiken; se mer nedan.

Nobelföreläsningen den 6 december

Några dagar före det stora Nobelfirandet i Stockholm är det dags för den traditionella Nobelkvällen på Högskolan i Skövde. Högskolans egna forskare tjuvstartar firandet genom att på ett så lättfattligt sätt som möjligt förklara årets priser i ekonomi, fysik, medicin, kemi, och litteratur. Samtidigt ger de en presentation av pristagarna och deras forskning.

Högskolans experter för kvällen är samma kunskapsstinna kvintett som förra året. Först ut är Hans Mörner, adjunkt i nationalekonomi. Hans utmaning blir att presentera ekonomipriset och göra pristagarnas forskning om banker och finanskriser begriplig. Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi, har ett starkt intresse för fysik och förklarar pristagarnas upptäckter om kvantmekanikens kraft.

Mikael Ejdebäck är biträdande professor i molekylärbiologi. Han kommer att berätta om kemipristagarnas arbete kring utvecklingen av klickkemi. Sedan är det Katarina Ejeskär, professor i biomedicin, som tar sig an medicinpriset som i år handlar om mänsklig evolution. Årets litteraturpristagare var en av de som hade tippats på förhand. Många har säkert också hunnit läsa någon av Annie Ernauxs böcker och ser därför fram emot att få höra vad Högskolans expert Stefan Ekman har att säga om hennes författarskap.

Tid: Tisdagen den 6 december, kl 18.30 – 21.00

Lokal: Högskolan i Skövde, hus D, sal D 110
Fri entré.

Månadsmöte onsdagen den 7 december

Izabella Donkows föreläsning med rubriken ”Hon som ärar sin stad och sin familj” – kvinnlig välgörenhet under antiken

Välgörenhet har gamla anor. Vid olyckor, t.ex. jordbävningar eller bränder, eller när det förelåg behov av upprustning eller nybyggnation, var antikens städer i första hand beroende av sina välbärgade medborgare. Bland dem fanns många kvinnor. Deras namn och gärningar känner vi till från statybaser som än idag pryder antikens ruinstäder. För det mesta är statyerna själva borta, men baserna de stod på finns kvar. Inskrifter på statybaser lovordar och uttrycker städernas högaktning och tacksamhet mot sina välgörare.

Det här är en berättelse om hur antikens kvinnor, tack vare sin ställning i samhället, hanterade sina medmänniskors behov av hjälp och sponsring samtidigt som de såg till att upprätthålla sina familjers goda namn.

Kort presentation av Izabella Donkow:

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland.

Tid: Onsdagen den 7 december, klockan 14 – 16

Lokal: Kulturhusets Freja-sal

Inträde: 50 kr inkl kaffe.

Om du vill betala i förväg så är Swishnumret 123 337 53 26 eller Bg 717-0566.

Ta gärna med er vänner och bekanta.

Välkomna!

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s