Månadsmöte januari 2023

Onsdagen den 25 januari (obs datum), kl 14, Kulturhusets Frejasal
Mathilda Hamilton – missionären som tog Indien till Sverige

Mathilda Hamilton (1864–1935) var missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm. 1901 öppnade hon butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska – och blev en av Sveriges mest spännande och framgångsrika kvinnliga entreprenörer.
Mathilda var en färgstark person som levde ett makalöst liv. Ett människoöde som skulle vara bortglömt om det inte vore för ett efterlämnat fotoalbum. På Etnografiska museet i Stockholm finns ett stort fotoalbum skapat av missionären, författaren och entreprenören Mathilda Hamilton.

Sara Sjöström föreläser om sin biografi ”Mathilda-historien om Indiskas grundare” med utgångspunkt från fotoalbumet. Sara väver samman Mathildas dramatiska liv med Sveriges samhällsutveckling från slutet av 1800-talet och framåt.
Sara är uppvuxen i Skövde men är numera bosatt i Hjo. Hon är journalist, etnolog och arbetar som skrivhandledare på Högskolan i Skövde.

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s