Välkomna att se dansk film

Marianne Skardéus leder en cirkel i dansk litteratur. Nu följer Marianne upp denna litteraturcirkel med att visa tre danska filmer måndagen den 6 februari, måndagen den 6 mars samt måndagen den 3 april. Se nedan.
Plats: IOGT-huset, Drottninggatan 13
Tid: Från kl 13.30 bjuds det på en kopp kaffe. Kl 14 startar filmen.
Anmälan: Marianne Skardéus, mskardeus@gmail.com eller telefon 0733 58 71 11. Max antal deltagare är 25, först till kvarn gäller!
Kostnadsfritt.
VÄLKOMNA!

Måndagen den 6 februari
Balladen om Marie Kröyer
(2012 1 t 43 min)
Marie Kröyer lever ett priviligierat liv tillsammans med den hyllade danske konstnären P.S. Kröyer. Under ytan är deras liv allt annat än lyckligt och när makens manodepressivitet förvärras slocknar drömmen om ett gemensamt konstnärsliv. Marie reser med dottern Vibeke till Marstrand för att samla kraft men där möter hon den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Regi: Bille August. Baserad på Balladen om Marie Krøyer av Anastassia Arnold.

Måndagen den 6 mars
Pelle Erövararen
(1987 2t 37 min)
I slutet av 1800-talet anländer en grupp svenska immigranter till danska Bornholm. Bland dem finns Lasse och hans son Pelle, som drömmer om ett nytt liv. De får anställning på en herrgård, där de hamnar längst ner på den sociala rangskalan. Den godmodige Lasse finner sig i sitt öde. Pelle lär sig att kämpa emot de omänskliga livsvillkoren, och lämnar till slut gården för att erövra världen. Regi: Bille August. I en av rollerna Max von Sydow. Filmen är baserad
på första delen av Martin Andersen Nexös bok.


Måndagen den 3 april
Ordet
(1943 1t 43 min)
Gustaf Molanders film Ordet premiärvisades 26 december 1943. Den spelades in i Filmstaden Filmstaden Råsunda med exteriörer filmade i Knäred och Laholm Halland av Gösta Roosling. Som förlaga har man Kaj Munks pjäs Ordet som uruppfördes på Betty Nansen-Teatret i Köpenhamn 1932. Kaj Munk mördades av Gestapo i Silkeborg en dryg vecka efter filmens premiär. Pjäsen filmades i Danmark 1955 i regi av Carl Th Dreyer.
Kaj Munk, född Kaj Harald Leininger Petersen 13 januari 1898 i Maribo på ön Lolland, död 4 januari
Handling: Bonden Knut Borg och hans familj lever på Knutsgården i schartauansk religiös nit. Sonen Johannes studerar till präst men förlorar förståndet när hans fästmö dör i en olycka. Äldste sonen Knut Jr. har tröttnat på pappas religiositet, lämnar gården för att bli industriarbetare men återvänder berusad. Och yngste sonen Anders har förälskat sig i frikyrkopredikanten Skomakar-Luddes enda dotter Ester.
Mottagande: Victor Sjöström fick lovord av stockholmspressens kritiker: ”Hans gestaltning innebär en omedelbar fortsättning av den stora, imponerande linje som han själv en gång inledde.” menade Carlo Keil-Möller och även Stig Almqvist i Aftonbladet hänvisade till den svenska filmhistorien med orden ”Det är onödiga överord att säga att denna film anknyter till den svenska filmens storhetstid.”

Roller i urval:
Victor Sjöström – Knut Borg den äldre, bonden på Knutsgården
Wanda Rothgardt – Inger, hans sonhustru
Gunn Wållgren – Kristina
Holger Löwenadler – Knut, Borgs äldste son, gift med Inger
Ludde Gentzel – Skräddar-Petter Pettersson, läsarpredikant
Rune Lindström – Johannes, Borgs andre son
Stig Olin – Anders, Borgs yngste bror
Inga Landgré – Ester, Skräddar-Petters dotter, Anders käresta

Musik i filmen:
Ingen hinner fram till den eviga ron, textförfattare: Lars Linderot, sång Victor Sjöström
Nu har jag kommit hem, sång Ludde Gentzel
Vi kör stora lass, kompositör: Sven Sköld, text Rune Lindström, sång Stig Olin
Nun sich der Tag geendet hat, kompositör: Adam Krieger, text Johan Olof Wallin, läses av Victor Sjöström
Syndare, täpp ej ditt öra, kompositör: Sven Sköld, text Rune Lindström, sång Ludde Gentzel
Försona dig, kompositör: Sven Sköld, text Rune Lindström
Uppvaktningssång, kompositör: Gunnar Johansson, text Rune Lindström, sång Victor Sjöström, Stig Olin, Gun-Britt Holmstedt och Lillemor Holmstedt
Integer vitae scelerisque purus, kompositör: Friedrich Ferdinand Flemming, text Horatius. instrumental.

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s