Historieprofessor föreläser om Putin, kriget och historien

Populärvetenskapligt café tisdagen den 14 februari

Normalt har vi våra populärvetenskapliga caféer på onsdagar; kommande café går dock av stapel en tisdag, tisdagen den 14 februari. Denna kväll har vi lyckats att locka hit en av de allra främsta experterna på Ryssland och Östeuropas historia, nämligen Klas-Göran Karlsson som är professor i historia vid Lunds universitet.

Datum: Tisdagen den 14 februari (Obs veckodagen)

Tid: 18.30 – 20.30

Lokal: Högskolan, Hus D, sal D105

Fri entré!

Östeuropaexperten Klas-Göran Karlsson inleder vårens populärvetenskapliga caféer den 14 februari. Ämnet för kvällen är Putin, kriget och historien. Klas-Göran Karlsson är professor i historia vid Lunds universitet. Han har internationell samtidshistoria med särskild inriktning på Ryssland och Östeuropa som forskningsområde.

Klas-Görans breda forskningsområde är förutom samtidshistoria också folkmord och brott mot mänskligheten, världskrigen, samt frågor om hur man i Europa hanterar sina mest plågsamma historier. Tack vare sina kunskapsområden är han en flitig gäst i media, inte minst i Sveriges Radios kanaler. Där kan man höra honom i allt från P1 morgon till Filosofiska rummet. Han skriver också debattartiklar i pressen.

– Jag kommer att analysera de historiska lärdomar som drivit Putin och Ryssland till att angripa och föra ett brutalt krig mot Ukraina. I flera hundra år har man i Ryssland funderat på om det egna landet tillhör en europeisk eller en asiatisk civilisation, eller både och. I Europa, inte minst i Sverige, har vi länge ställt samma fråga, som äntligen skall få ett svar i föreläsningen.

Klas-Göran Karlsson är också en flitig författare. Bland hans senare böcker kan nämnas Det moderna trettioåriga kriget, Folkmordens historien, Brott mot mänskligheten, Urkatastofen. Hans senaste publikation är Natur & Kulturs globalhistoria i två band, som han skrivit och redigerat.

Välkomna!

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s