Konsumera mer kultur än prylar och rädda planeten

Stefan Edman, en av landets mest välkända, uthålliga och meriterade förkämpar för en hållbar miljö, gästade Skaraborgs Senioruniversitet vid föreningens månadsmöte den 1:a mars.

Drygt 60 församlade medlemmar fick ta del av en finstämd och informativ föreläsning om betingelserna för vårt liv på jorden – av S E kallad ”vår stora hembygd”.

Med basala data om artrikedomen på vår planet lyckades S E snabbt förmedla en stämning av förundran inför naturens mångfald och dynamik. Och en känsla för hur beroende nykomlingen människan är av en mängd andra arter.

Därefter speglade S E hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden. Med tyngdpunkt på verksamma motåtgärder: Vi måste snarast gå över till en produktion som i högre grad baseras på el. Öka vindkraften och göra effekten av el mer tillgänglig – genom att förbättra elnätet, utveckla effektivare batterier och andra lagringsmöjligheter. Allt för att minska användningen av fossila bränslen. Vi behöver också stimulera den forskning som pågår för att värna mångfalden i det öppna landskapet och i våra skogar. Och bli bättre på att omsätta resultaten i praktisk handling.

Men om vi fortsätter att konsumera lika mycket som vi gör nu, kommer detta att äta upp de vinster vi kan göra genom utvecklad elanvändning och tekniska framsteg. ”Konsumera kultur istället för prylar!”, avrundade S E.

Som väntat fick S E en mängd frågor, då han var klar. En handlade om möjligheten att ytterligare utveckla kärnkraften. Han ville inte döma ut den helt. Men menade att det tar alltför lång tid att färdigställa fler kärnkraftsaggregat – även i miniformat. Det löser inte vårt elbehov nu. Det gör oss dessutom beroende av uranleveranser från främst Ryssland. Och det vill vi nog inte bli. S E menade att vi uppnår bättre resultat ifall regeringen skyndsamt beviljar sex vilande ansökningar om utbyggnad av vindkraftparker – varav någon ansökan fått vila i 17 år.

För Skaraborgs Senioruniversitet
Anders Lindgren

Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s