Berättande och bildning – en kärlekshistoria

Varför är det bra att vara bildad? Vad är det för nytta med det? Det finns ju så mycket annat man kan vara?

Med de retoriska frågorna inledde Cecilia Düringer sitt föredrag vid ett välbesökt möte på Högskolan, onsdagen den 10/5. Arrangerat av Skövde Humanistiska förening och Skaraborgs Senioruniversitet i samverkan.

C D svarade omgående att det är bra att vara bildad, om man vill kunna ställa smarta frågor, inte ständigt riskera att bli lurad och kunna förstå olika grejer. Men viktigare, menade hon, är att det är kul att vara bildad.

C D poängterade att hon med kul inte menade att vinna frågetävlingar i TV. (T ex ”På spåret”) Och att hon som lärare och programredaktör för ”P3 Historia” kämpat med att få ungdomar att fatta att bildning kan vara just kul.

Följde gjorde en pedagogisk genomgång av hur hon gått till väga för att fånga måttligt hågade elevers och P3 lyssnares intresse för ämnet historia. Hur hon i det nämnda radioprogrammet fortlöpande jobbar med format, innehåll och smått ”skamlösa tjuvgrepp”: cliffhangers, moderna etiketter, vykortsscenerier, skojiga formuleringar, lätt överdrivna personteckningar och medryckande musik.

C D medgav att dessa grepp egentligen ligger närmare dramatiken än seriös historieskrivning. Men menade att nästan alla medel är tillåtna, när det gäller att väcka intresset för bildning hos dem som, likt henne själv, inte fått med sig detta hemifrån. ”Att vara den där vuxne som leder en ungdom in på en bildningsresa är nog det finaste man kan vara”, avslutade Cecilia Düringer.

Hans Johansson, Skaraborgs Senioruniversitet, och Claes Waxberg, Skövde Humanistiska förening, hälsar Cecilia Düringer välkommen.
Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s