Filmföreläsningar

På grund av den rådande pandemin och Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd för oss skaraborgare så ser vi oss nödsakade att även ställa in filmföreläsningen om Karen Blixen den 2 november.

Filmvetarna Torbjörn Svensson och Anders Ericsson fortsätter vårens avbrutna föreläsningsserie om film med ett varierat program, som bjuder på både komedi och allvar, filmmusik och djupdykningar om olika regissörer. Liksom tidigare får vi lyssna på en föreläsning och efter en kort fikapaus får vi se en av filmerna som Anders eller Torbjörn gett oss fördjupade kunskaper om.

Kostnaden för föreläsning, enkel fika och film är 100 kr för medlemmar och 150 kr för övriga.

Lokal: Högskolan i Skövde, Hus E, sal E018 (ingång från gården)

För att kunna genomföra de planerade filmföreläsningarna så kommer vi att följa folkhälsomyndighetens restriktioner avseende max antal besökare, avstånd etc. Vi återkommer lite senare och meddelar exakt hur vi kommer att genomföra föreläsningarna på ett säkert sätt.

Gärna föranmälan om du inte redan anmält dig till Lars-Olof Kjellström lok@lokk..se eller telefon 070-300 14 18 eller Lena Josefsson lena.ga@hotmail.com eller 070-363 65 86.

Måndagen den 21 september klockan 15.00

Dokumentär- och propagandafilm

Torbjörn Svensson berättar om och visar utdrag ur filmer av bl.a. Robert Flaherty ”dokumentärfilmens fader”, Michael Moore och Al Gore. Han kommer att prata om Science Fiction, om filmen Apocalypse Now och mycket mera.

Måndagen den 12 oktober klockan 15.00

Anders Ericsson föreläser om Frank Capra. En av USA:s med inflytelserika regissörer under 1930-talet som vunnit tre Oscars för bästa regi. Han är känd för filmer som Det hände en natt, Komedien om oss människor, Mr. Smith i Washington och den något senare (1946) Livet är underbart som brukar visas i svensk teve varje jul.

Anders kommer att visa Mr. Smith i Washington från 1939 med Jean Arthur, James Stewart och Claude Rains. En dramakomedi som nominerades till 11 Oscars och fick en för bästa originalmanus.

Men Anders kommer även att ha med sig några andra filmer av Capra så valmöjlighet finns.

Måndagen den 2 november klockan 15.00

Karen Blixen och Babettes gästabud

Babettes gästabud (danska Babettes gaestebud) är en film från 1987 i regi av Gabriel Axel baserad på Karen Blixens långnovell med samma namn. Filmen belönades med en Oscar för bästa utländska film 1988 och den ingår i Danmarks kulturkanon.

Eftermiddagen inleds med att Marianne Scardéus under ca 30 minuter föreläser om Karen Blixen, hennes uppväxt och uppror mot den borgerliga livsstilen, hennes tid som farmare i Afrika och hur hon förtvivlad och sårad återvänder till Danmark och börjar skriva. Därefter berättar Anders i omkring 10 minuter om filmen och dess regissör. Sedan sedvanlig fika och visning av filmen.

Måndagen den 23 november klockan 15.00

Denna gång har Anders valt engelske David Lean som ämne för eftermiddagen. I likhet med Frank Capra är Lean en av 1900-talets ledande regissörer. Han vann två Oscars för bästa regi för Bron över floden Kwai och Lawrence av Arabien. Doktor Zjivago, En färd till Indien och den bitterljuva Kort möte tillhör andra av hans berömda filmer.

Måndagen den 7 december klockan 14.00 (observera tiden)

Borta med vinden

Anders har lovat berätta för oss varför Margaret Mitchells kända roman blev en minst lika känd och tårdrypande film 1939. Vi får alltså i början av julruschen tillfälle att koppla av med Scarlett O’Haras och Rhett Butlers passionerade kärlekshistoria mitt under bokstavligen brinnande krig. Filmen vann åtta Oscars bl.a. för bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa foto och räknas som en av de bästa amerikanska filmerna genom tiderna. Vivien Leigh, Clark Gable och Olivia de Havilland som nyligen avled 104 år gammal agerade. Den är över tre timmar lång och det är därför föreläsningen börjar redan kl 14.00.