Filmföreläsningar hösten 2021

Måndagar kl 15 – 18 i Högskolans filmsal, hus E

11 oktober Karen Blixen och filmen Babettes gästabud

Marianne Skardeus föreläser om Karen Blixens liv och författarskap

Filmen Babettes gästabud, som bygger på en novell av Karen Blixen, hade premiär 1987. Året efter fick den en Oscar för bästa utländska film. En av få gånger en nordisk film belönats med en Oscar.
Novellen och filmen skildrar en liten religiös församling på Jyllands västkust i slutet av 1800-talet. De lever ett spartanskt liv, i mycket styrt av de rutiner som deras trosuppfattning påbjuder. Men en dag anländer en kvinnlig flykting från det tysk-franska kriget….

Stéphane Audran – en av fransk films mest framträdande aktriser – spelar Babette, och även Jarl Kulle har en inte oviktig roll i denna livsbejakande berättelse.

Anders Ericsson berättar mer om filmen och dess regissör, Gabriel Axel, i anslutning till Marianne Skardeus föreläsning om Karen Blixens liv och författarskap

8 november David Lean

En av filmhistoriens mest inflytelserika regissörer får vi veta mer om denna måndag. Hans karriär tog sin början som allt-i-allo på ett engelskt filmbolag under 1930-talet, men kom under senare år framför allt att förknippas med internationella jättesuccéer som Bron över floden Kwai, Doktor Zjivago och Lawrence av Arabien.

Hans episka berättarskicklighet och engagerande karaktärsporträtt i dessa filmer drog en jättepublik, men inspirerade också en rad av senare generationers regissörer, bland annat Steven Spielberg. Men David Lean hade fler strängar på sin filmiska lyra vilket vi hoppas kommer att framgå när Anders Ericsson berättar mer om denne perfektionist vars filmer har belönats med åtskilliga Oscars.

29 november Borta med vinden OBS! Denna föreläsning börjar redan kl 13.00!

Det sägs att filmen Borta med vinden från 1939 fortfarande är den film som setts av flest antal människor. Oavsett hur det är med den saken har den blivit en klassiker som fortfarande visas både på biograf och i tv – och drar en stor publik. Men vad som också hör till berättelsen om filmen, är dess tillkomst. ALLA ville vara med i denna filminspelning av Margaret Mitchells bästsäljande roman om det amerikanska inbördeskriget. Så hur gick det egentligen till när den litterära förlagan blev till film? Hur kom det sig att Clarke Gable och Vivien Leigh fick de roller som de fortfarande är intimt förknippade med?
Den 29 november ges svaren på allt detta – och lite till. Dessutom visas filmen som en tidig julklapp – både för de som aldrig sett den, och de som gärna vill se den igen!

Allmänt gäller: Start kl 15.00 på Högskolan i Skövde, hus E, sal E018 (ingång från innergården) med en föreläsning på 45 – 60 minuter och efter en kort fikapaus tittar vi gemensamt på kvällens film. Programmet beräknas vara avslutat omkring kl 18.00.
Kostnad för föreläsning, enkel fika och film 100 kr per tillfälle för medlemmar och 150 kr för övriga.