Månadsmöten med föreläsningar

Månadsmöten äger som regel rum första onsdagen i månaden kl 14.00 i Medborgarskolans stora föreläsningssal, Södra Trängallén 2 i Skövde. Först en föreläsning, följd av en frågestund, kaffe och samvaro.

Inträde och kaffe 50 kr för medlemmar och 100 kr för övriga.

Föreläsningarna kan leda till fördjupning i form av studiecirklar och/eller studiebesök. Hör gärna av dig med idéer och önskemål till styrelsen. Kontaktuppgifter hittar du under fliken ”Om oss/Kontakt”. Hur man blir medlem hittar du under fliken ”Bli medlem”.

På grund av den rådande pandemin har vi inget månadsmöte i september men hoppas kunna starta upp i oktober. Skulle det inte vara möjligt planerar vi att få igång digitaliserade lösningar för studiecirklarna och våra föreläsningar.

Program hösten 2020

7 oktober Första månadsmötet med föreläsning har vi planerat till den 7 oktober då Erling Öhrnell kommer att prata om Halmstadgruppen ur ett lite annorlunda perspektiv.

Surrealismen förknippas oftast med 1920-tal och Paris. Det kom att bli en världsomspännande rörelse med lokalt färgade uttryck. I Sverige blev Halmstadgruppen, en konstellation av unga konstnärer, de som kanske främst förknippas med surrealism i vårt land. 1947 skrev poeten Erik Lindegren ett antal dikter (ekfraser) med utgångspunkt från ett antal målningar. Målningarna och dikterna presenterades i en fin bokutgåva året därpå.

Under sommarmånaderna 2020 presenterades på Lousiana en utställning med kvinnliga surrealister med olika kulturella bakgrunder.

4 november   Den 4 november får vi besök av Håkan Andersson, psykiatriläkare och Skaraborgs radiopsykolog, Håkan kommer bl a att tala om ”när det inte blir som vi tänkt oss”, ett passande tema. Håkan känner vi sedan tidigare som en mycket intressant och kunnig föreläsare.

2 december  Den 2 december får vi besök av Bo Sunnefeldt som tar oss med på en äventyrlig resa till Lofoten. Sunnefeldt har haft en föreläsning hos oss hösten 2019 och den var så uppskattad att han ombads att återkomma redan i våras men den föreläsningen blev ju tyvärr inställd på grund av covid-19.

Följ med på en färd med renar, hundspann, tåg, bil, båt och till fots på Nordkalotten från den gamla samiska marknadsplatsen Jukkasjärvi vid Kiruna längs ”Nordkalottvägen” och via Narvik till samhället Reine på Lofoten. Historia, spännande historier, olika kulturyttringar och inte minst storslagna miljöer.

 

Program våren 2020

Onsdag 5 februari

Årsmöte med sedvanliga redovisningar av årsredovisning och verksamhetsberättelser samt val av styrelse.

Föredrag av Ewert Jonsson

”Götaland som historiskt riksbyggarland. från hypotes till doktrin. En resa från bondestenålder till medeltid. Styrkefaktorer presenteras.”

Onsdag 4 mars

Föredrag av Jan Bergman, författare, TV-producent av bla ”Stockholmspärlor”

”Sekreterarklubben”.

Bakom denna harmlösa beteckning doldes en hemlig inhämtningsorganisation som verkade under de dramatiska beredskapsåren i vårt land under 1940-talet. Jan Bergman kom redan som mycket ung nära denna verklighet då hans mor var en av kvinnorna i organisationen. Bergman har under många år forskat omkring de olika ”kontor” som verkat i det fördolda inom vår underrättelsetjänst och har mycket att förmedla!

Onsdag 25 mars

Föredrag av Bo Sunnefeldt, officer och äventyrslysten

Mot Lofoten

”Följ med på en färd med renar, hundspann, tåg, bil, båt och till fots på Nordkalotten från den gamla samiska marknadsplatsen Jukkasjärvi vid Kiruna längs ”Nordkalottvägen” och via Narvik till samhället Reine på Lofoten. Historia, spännande historier, olika kulturyttringar och inte minst storslagna miljöer”

Onsdag 6 maj

Föredrag av Margareta Nisser Dalman, överintendent

Fest och vardag på de Kungliga slotten

Överintendent Margareta Nisser Dalman berättar om sitt arbete med de kungliga samlingarna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s