Månadsmöten med föreläsningar

Våren 2023


Månadsmötena kommer som tidigare att äga rum första onsdagen i månaden kl. 14.00.Först en föreläsning följt av en frågestund, kaffe och samvaro.
Lokal: Kulturhuset, Freja-salen
Tid: 14.00 – 16.00
Inträde: Inträde och kaffe 50 kr för medlemmar och 100 kr för övriga.

Föreläsningarna kan leda till fördjupning i form av studiecirklar och/eller studiebesök. Hör gärna av dig med idéer och önskemål till styrelsen. Kontaktuppgifter hittar du under fliken ”Om oss/Kontakt”. Hur man blir medlem hittar du under fliken ”Medlemskap”.

Onsdagen den 25 januari (obs datum), kl 14, Kulturhusets Frejasal

Mathilda Hamilton – missionären som tog Indien till Sverige
Mathilda Hamilton (1864–1935) var missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm. 1901 öppnade hon butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska – och blev en av Sveriges mest spännande och framgångsrika kvinnliga entreprenörer.
Mathilda var en färgstark person som levde ett makalöst liv. Ett människoöde som skulle vara bortglömt om det inte vore för ett efterlämnat fotoalbum. På Etnografiska museet i Stockholm finns ett stort fotoalbum skapat av missionären, författaren och entreprenören Mathilda Hamilton.

Sara Sjöström föreläser om sin biografi ”Mathilda-historien om Indiskas grundare” med utgångspunkt från fotoalbumet. Sara väver samman Mathildas dramatiska liv med Sveriges samhällsutveckling från slutet av 1800-talet och framåt.
Sara är uppvuxen i Skövde men är numera bosatt i Hjo. Hon är journalist, etnolog och arbetar som skrivhandledare på Högskolan i Skövde.

Onsdagen den 1 mars kl 14, Kulturhusets Frejasal
Bråttom men inte kört – Frågor och svar om klimatet + årsmöte

Denna onsdag inleder vi med en föreläsning av Stefan Edman som bland annat är biolog, miljödebattör och hedersdoktor vid Chalmers.
Efter en kaffepaus så vidtar årsmötet.
Bråttom men inte kört – Frågor och svar om klimatet är rubriken på Stefans föreläsning. Stefan har i drygt trettio år arbetat med miljö och hållbar utveckling, gett tusentals föreläsningar, gjort radio- och TV, varit miljösakkunnig åt förre statsministern Göran Persson och skrivit otaliga debattartiklar och drygt 40 böcker om naturen och människan, klimat, energi, jordbruk och miljö, mat, skog, havsmiljöfrågor mm.
Missa inte denna föreläsning!

Onsdagen den 5 april kl 14, Kulturhusets Frejasal
Vi voro Linnélärjungar alltifrån Skaraborg

Om Bjerkander, Dahl, Hernquist och Linné

Marianne Skardéus presenterar
Clas Bjerkander: Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland.
Andreas (Anders) Dahl prästsonen från Saleby som blev en av
Linnés lärjungar och som gett namn åt Dahlian.
Sveriges första veterinärskola grundades i Skara 1775 av Skaradjäknen och Linnélärjungen Peter Hernquist, som utbildades till djurläkare i Frankrike.


Carl von Linné: Mannen som ordnade naturen

Berättande och bildning – en kärlekshistoria

Onsdagen den 10 maj, kl 19, Högskolan i Skövde. Observera tiden och lokalen (G110).
Berättande och bildning – en kärlekshistoria – Cecilia Düringer

Den 10 maj kommer Cecilia Düringer, välkänd från det fina radioprogrammet P3-historia och inte minst från TV programmet ”På spåret”, och håller ett föredrag under rubriken ”Berättande och bildning – en kärlekshistoria”, vilket kan sägas vara själva idén bakom Senioruniversitets aktiviteter.
Observera att föreläsningen äger rum kvällstid (kl 19) samt i Högskolans lokaler; sal G110

En kommentar till Månadsmöten med föreläsningar

  1. Hanne skriver:

    Onsdag 30.mars 2023? 29.?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s