Populärvetenskapliga caféer

En gång i månaden arrangerar Senioruniversitetet tillsammans med Högskolan i Skövde och Folkuniversitetet föreläsningar, då disputerade forskare från Högskolan i Skövde eller andra lärosäten föreläser om aktuella och intressanta ämnen. Dessa föreläsningar är gratis och hålls i högskolans föreläsningssal G110. De startar kl 18.30 och pågår till ca 20.30. Kaffe/te finns att köpa från kl 18.00 och i pausen.

Program hösten 2020

21 oktober   Vi startar upp de uppskattade caféerna den 21 oktober med en mycket intressant föreläsning av Martin Grander, som är bostadsforskare vid Malmö Universitet. Han kommer bl a att tala om framtidens bostadspolitik. Se under rubriken ”Digitala föreläsningar”

19 november   I november får vi träffa medlemmarna i Skaraborgsakademin med intressanta föreläsningar.

8 december   Vi avslutar höstterminen med de populära nobelföreläsningarna med forskare från Högskolan.

 

Våren 2020

Mormors digitala resa till framtiden

Eva Söderström. bitr. professor i Informationsteknologi vid Högskolan i Skövde berättar om vad som kan göras för att öka möjligheterna för alla dem som idag har svårt att ta del av den kommunikation som nätet erbjuder.

På onsdag den 19 februari kl 18.30 -20.30

Högskolan i Skövde, Hus G. sal G 110

Fri entré

Kaffe/ thé finns att köpa från kl 18.00 och i pausen.

Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde. Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

/Hösten 2019


tisdagen den 10 sep
Vad är typ 2 diabetes? Vem får den? Hur ska den behandlas?
Margareta Hellgren är distriktsläkare i Skövde och har doktorerat på diabetes. Hon har efter sin disputation fortsatt att forska inom ämnet. I våras fick hon som fösta allmänläkare i Sverige ta emot utmärkelsen Årets diabetolog. C:a 450000 människor i Sverige har typ 2 diabetes, Margareta tar upp den aktuella forskningen kring sjukdomen. Hon kommer att berätta om hur den här typen av diabetes kan förebyggas samt behandlas på bästa sätt för att hälsa och god livskvalitet ska bibehållas.

Onsdagen 2 oktober
Religionskollision i det sekulära Sverige- Om minoriteter,majoriteter och tolerans
Eli Göndör är fil. doktor i religionshistoria med inriktning islamologi och Mellanöstern. Han forskar vid Göteborgs universitet om religiöst meningsskapande och extremism. Dessutom ingår han i den externa kunskaps- och referensgruppen i Moderaternas nytillsatta integrationskommission.
Hans senaste böcker är Religionskollision, Muslimer i Sverige och I Guds namn – : om våld och politik i islam.

 

Onsdagen den 23 oktober
Kampen om Din patientjournal<strong
Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde föreläser
Hon vann Forskar Grand Prix på Högskolan hösten 2018 med en kortversion av den här föreläsningen. För många invånare är det självklart att köpa en resa eller beställa varor på nätet, men vid kontakter med sjukvården är det fortfarande fax och telefon som gäller. Det finns ett starkt politiskt tryck för att effektivisera vården med hjälp av digitalisering. Visionen är att göra det möjligt för patienter att nå all information om sin vård via nätet liksom att läsa sina journaler.

OBS! Tidig Nobelkväll med Högskolans egna forskare Traditionsenligt presenterar och kommenterar Högskolans egna forskare årets Nobelpri, vinnarna och deras arbete. Men i år, på begäran av Skaraborgs akademi som tvingats senarelägga sin kväll, så kommer Nobelkvällen en månad tidigare än vanligt. I år ligger den några veckor efter att Nobelpriserna tillkännagivits. En utmaning för Högskolans forskande experter – som lovar att ändå ge inspirerande och pedagogiska presentationer. Som vanligt ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för festligheterna i TV och förstå vad som egentligen ligger bakom världens finaste pris i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi.

 

Torsdagen den 28 november

<strong>OBS! Skaraborgs Akademi avslutar höstterminen – utser Årets hedersskaraborgare, föreläser och delar ut pris.<strong>

Skaraborgs Akademi, med valspråket Snille och blixt, brukar gästa Högskolan i november. Så även hösten 2019. Den här kvällen utser akademin Årets hedersskaraborgare – och priset går i år till en alldeles speciell person som du inte vill missa. Därav det senarelagda föreläsningsdatumet. Dessutom delar Akademin den här kvällen ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Flera av ledamöterna kommer också att hålla föreläsningar. Akademin har som syfte att ”sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet” De aderton ledamöterna är i första hand namnkunniga skaraborgare i förskingringen.

<strong>Föreläsningarna hålls på Högskolan i Skövde i sal G 110 klockan 18.30 och anordnas av Skaraborgs Senioruniversitet. Folkuniversitetet och Högskolan. Fritt inträde. Fika för en liten penning.

Se http://www.his.se/om-oss/aktiviteter/popularvetenskapliga-cafeer och http://www.skaraborgssenioruniversitet.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s