Populärvetenskapliga caféer

Fri entré

Kaffe/ thé finns att köpa från kl 18.00 och i pausen.

Ett samarbete mellan Högskolan i Skövde. Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

Program hösten 2021

Tisdagen den 5 oktober kl 18.30, hus D, sal D 105

”Bilarna runt hörnet – fordonsindustrins utveckling mot nollutsläpp

Mikael Wickelgren, docent och lektor i företagsekonomi och fordonsforskare, Högskolan i Skövde, föreläser.

Vi hör alltmer talas om elektriska fordon och andra tekniker för att driva dem framåt utan att belasta vår miljö. I Skellefteå byggs en enormt stor fabrik som skall tillverka batterier för olika slags fordon. I motorfabrikerna i Skövde kommer man inte att tillverka förbränningsmotorer så värst länge till.

Samtidigt arbetar världens alla tillverkare med att skapa fordon som kör sig själva. Allt sammantaget bidrar till en situation där världens fordonsindustri finns i centrum för de största förändringarna på hundra år. Vilka utmaningar står fordonstillverkarna inför och vad har det för konsekvenser för oss i Skövde?”

Mikael Wickelgren är en av Sveriges mest etablerade fordonsforskare och verksam både vid Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet. Han är en återkommande expert i media när det gäller fordonsindustrins utveckling i Sverige och globalt.

Tisdagen den 19 oktober kl 18.30, hus D, sal D 105

Om säkerhetsläget i Sverige – och ledarskap

Malin Persson, överste, flottiljchef, Skaraborgs flygflottilj F7.

Sedan den 1 juni 2019 är överste Malin Persson chef för Skaraborgs flygflottilj F 7 utanför Lidköping samt chef för Såtenäs Garnison. Flottiljen har ca 1000 anställda och innehåller bland annat två stridsflygdivisioner med JAS 39 Gripen samt Försvarsmaktens samlade resurser av transport- och specialflyg. Flottiljen bedriver även internationell och nationell pilotutbildning, värnpliktsutbildning samt omfattande insatsverksamhet. Den senaste insatsen som F7 genomförde i slutet på augusti var evakueringsinsatsen i Afghanistan.

Under Malin Perssons karriär har det varit viktigt för henne med kvinnliga förebilder och hon är glad över att själv kunna vara det för andra kvinnor, speciellt för rekryterna på F7. Det är också en självklarhet för Malin Persson att kvinnor ska vara en del av Försvarsmakten.

Överste Malin Persson startade sin karriär inom Flygvapnets stridslednings- och luftbevakningssystem för drygt trettio år sedan och har sedan dess haft flertalet ledande befattningar i Flygvapnet och i Försvarsmaktens högre ledning. Hon har bland annat varit ställföreträdande stabschef för Försvarsmaktens insatsledning samt chef för det svenska transportflygbidraget till FN-insatsen MINUSMA i Mali.

Överste Malin Persson har en examen från Krigshögskolan Ecole de Guerre i Paris, med franska som studiespråk. Hon har sedan 2016 dessutom hedersuppdraget att tjänstgöra som adjutant till Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria.

Torsdagen den 18 november kl 18.30, hus D, sal D 105

Skaraborgs Akademi föreläser och delar ut pris

I Skaraborgs Akademi sitter arton ledamöter, alla med anknytning till Skaraborg. Akademin syfte är att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet.

Vid sitt traditionellt årliga besök på Högskolan i Skövde delar Skaraborgs Akademi ut pris till den doktorsavhandling på Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Priset består både i ett diplom och en större summa pengar. Under kvällen kommer pristagaren att ge en kort presentation av sin forskning och sin avhandling.

Skaraborgs Akademi utser och presenterar också Årets hedersskaraborgare, en hedersbetygelse som tidigare bland annat tilldelats kronprinsessan Victoria, skådespelaren Robert Gustavsson och folklivsskildraren Västgöta-Bengtsson. Under kvällen kommer en eller flera av akademins ledamöter att föreläsa om ett ämne som de själva valt.

Onsdagen 8 december kl 18.30, hus D, sal D 105

Högskolans egna forskare förklarar årets Nobelpris och presenterar pristagarna

Under Nobelveckan, när Nobelpristagare anländer till Stockholm för årets alla festligheter med prisutdelningen och banketten som höjdpunkterna, uppmärksammar också Högskolan i Skövde traditionsenligt Nobelpriserna.

Högskolans egna forskare presenterar årets pristagare, deras forskning och varför just de blivit belönade med Nobelpriset. Högskolans experter tar ett samlat grepp om priserna i medicin, fysik, kemi, ekonomi och litteratur. Det finns också möjligheter att ställa frågor till forskarna i anslutning till föreläsningarna.

De populärvetenskapliga caféerna
Aktuell information om sal och eventuella förändringar kommer att finnas här på hemsidan samt på Högskolans webbplats his.se och på vastsverige.com/skovde.
Senioruniversitetets medlemmar kommer också att få informationen via mejl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s