Studiecirklar

Studiecirklar höstterminen 2023

Litteratur

Välkomna att se fem filmer baserade på tyska romaner av fyra tyska och och en sovjetisk regissör


Plats: IOGT-huset Drottninggatan 13
Från kl. 13.30 kaffe. Filmen startar kl. 1400. Visningen inleds med 5 -10 minuters introduktion.
Anmälan till Marianne Skardéus mskardeus@gmail.com eller
0733 58 71 11 Filmerna planeras att visas måndagar enligt nedan. Kostnad för fem filmer 250 kronor inklusive fika. Max 25 deltagare.

18 September Effie Briest 2009 1 t 53 m Drama
I de högborgerliga salongerna i Berlins societet är kärlek inget val och frihet bara en fåfäng önskedröm. Åtminstone för den sjuttonåriga Effie Briest, som tvingas in i ett känslokallt äktenskap med en äldre adelsman. När hon möter den unge majoren Von Crampas flammar en oväntad passion upp och de lyckas hålla sin kärlek hemlig under många år. Men förr eller senare hinner ödet ifatt dem? Regi: Hermine Huntgeburth. Efter romanen med samma namn av Theodor Fontane.
16 Oktober Buddenbrooks 2008 2 t 25 m Drama
Äntligen kommer den storslagna och påkostade filmatiseringen av Thomas Manns världsberömda succéroman. I tre generationer skildras den respekterade släkten Buddenbrooks uppgång och fall, i 1800-talets Tyskland. På ytan en lycklig familj, men i själva verket styrd med järnhand av en åldrad patriark. Men när förändringarnas vindar blåser upp vid horisonten tvingas familjen till alltmer drastiska val… Regi: Heinrich Breloer.
13 November Petra von Kants bittra tårar 1972 2 t 04 m Drama,
Instängd i sin ateljé som osar kvalmigt av dekadent 20-tal framlever modeskaparen Petra von Kant sitt liv i bitterhet och leda. Ensam sedan man och dotter skrämts iväg har hon bara sin hunsade sekreterare att attackera med sin vassa tunga som skär i stål. Regi: Rainer Werner Fassbinder. Filmen är baserad på Fassbinders eget drama.
4 December Blecktrumman 1979 2 t 22 m Drama
Blecktrumman bygger på Nobelpristagaren Günter Grass omtalade roman och handlar om Oskar Matzerath, en liten pojke som under tiden för andra världskriget protesterar mot all ondska genom att stanna i växten. Regi: Volker Schlöndorf.
8 Januari 2024 Faust 2011 2 t 14 m Drama
Faust blir så förälskad i den unga, vackra Gretchen att han sluter ett avtal med Mefistofeles för att få vara med henne. En mustig och fri tolkning av den gamla tyska berättelsen om mannen som säljer sin själ till djävulen. Efter Goethes drama. Belönad med Guldbjörnen. Regi: Alexandr Sokurov.

2 kommentarer till Studiecirklar

  1. Annica Wiberg skriver:

    Hej
    Kommer kursen med Håkan Anderssonom åldrandet… att komma till våren igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s