Månadsmöten med föreläsningar våren 2018
Onsdag 7 februari Musikunderhållning och årsmöte Christer Kempe, tidigare musiklärare, underhåller med ett antal välkända melodier från det glada 60-talet som vi kan sjunga med i, innan det blir dags för årsmöte.
Onsdag 17 januari Ravenna och det romerska rikets fall Izabella Donkow, reseledare och forskarstuderande vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet, föreläser om vad som hände när den romerske kejsaren flyttade huvudstaden till Ravenna och det romerska riket i väst föll samman. En tid som påminner om dagens situation med hundratusentals människor på flykt mot EU.
Populärvetenskapliga caféer våren 2018
Onsdag 21 februari Hur ska vi agera vid kriser och katastrofer? Joeri van Laere, lektor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde, föreläser om hur vi tillsammans kan undvika att en kris orsakad av t ex naturkatastrofer, tekniska fel eller brottsliga angrepp eskalerar och hur vi kan lindra dess konsekvenser. Joeri van Laere har under de senaste tio åren tillsammans med forskarkollegor anordnat, genomfört och utvärderat över 140 krisövningar hos kommuner i Skaraborg.
Onsdag 24 januari Mode. Lyx. Film. Om den intima relationen mellan film och mode från sent 1800-tal fram till idag. Louise Wallenberg, fil.dr i filmvetenskap och docent i modevetenskap vid Stockholms universitet, berättar om hur filmindustrin och modeindustrin båda utgör ”drömfabriker”. Under hela 1900-talet blir Hollywood och dess kostymskapare viktiga modeaktörer och trendsättare, vilket utvecklas under 2000-talet.
Månadsmöten med föreläsningar hösten 2017
Onsdag 6 december Åldrandets utmaningar. Håkan Andersson, psykiatriläkare och P4 Skaraborgs egen radiopsykolog, berättar om hur man kan hantera alla de utmaningar som dyker upp när man blir äldre.
Onsdag 29 november Min kärlek till boken. Åke Bonnier, biskop i Skara stift, talar som biskop men också som bokälskare, vilket grundats i det faktum att han föddes i den kända bokförläggarfamiljen.
Onsdag 1 november Frihet, jämlikhet, reformation. 500 år med Luther. Per Svensson, journalist och författare, beskriver mannen vars idéer präglat västerlandet i femhundra år.
Tisdag 17 oktober Gutenberggalaxens nova. Nina Burton, poet och essäist, skildrar Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution.
Onsdag 13 september Hjälte, myt eller bara människa? En psykologs syn på ledarskap. Kajsa Asplund, psykolog och doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm berättar om vad vi vet om ledarskap från psykologisk forskning, men också vad vi inte vet och måste bli bättre på att förstå.
Populärvetenskapliga caféer hösten 2017
Onsdag 6 december Högskolans experter förklarar traditionsenligt årets Nobelpris Svenska Akademin, Vetenskapsakademin och Riksbanken är inspiratörer till höstens sista populärvetenskapliga café. Traditionsenligt presenterar och kommenterar Högskolans egna forskare årets Nobelpris, vinnarna och deras arbete. Tack vare deras inspirerande och pedagogiska presentationer är detta ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för festligheterna i TV och förstå vad som egentligen ligger bakom världens finaste pris i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi.
Torsdag 16 november Snille och blixt – Skaraborgs Akademi utser Årets hedersskaraborgare, föreläser och delar ut pris Det har blivit tradition att Skaraborgs Akademi, med valspråket Snille och blixt, gästar Högskolan i november. Så även hösten 2017, De aderton ledamöterna är alla namnkunniga skaraborgare. Akademin har som syfte att ”sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Den här kvällen utser akademin Årets hedersskaraborgare och delar ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Flera av ledamöterna håller dessutom speciella föreläsningar under kvällen.
Onsdag 25 oktober Den kulturella hjärnan – sambandet mellan kultur och hälsa De flesta av oss har en uppfattning om vad vi menar med kultur och vad vi menar med hälsa. På senare tid har sambandet mellan kultur och hälsa börjat att utforskas. Gunnar Bjursell är professor i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, föreståndare för Chalmers Biocentrum och starkt engagerad i området kultur och hälsa, han är bl a en av huvudredaktörerna för webbplatsen ”Den kulturella hjärnan”. Sambandet mellan kultur och hälsa kan se ut på många sätt, beroende på vilket perspektiv som anläggs och kan därmed lära oss något mer om att vara människa, såväl som kultur- och som hälsovarelse. Till exempel kan man fråga sig vilka effekterna av sinnesstimulans genom olika kulturella aktiviteter är och vad dessa betyder för den mänskliga hjärnans formbarhet och läknings- förmåga.
Onsdag 4 oktober Jubileumscafé – Högskolan fyller 40 år År 1977 slog Högskolan i Skövde upp sina portar och började utbilda sina första studenter. Det är alltså 40 år sedan, och under hela 2017 kommer jubileet att uppmärksammas och firas på olika sätt. Vecka 40 är utsedd till den speciella jubileumsveckan då allt positivt som Högskolan i Skövde har åstadkommit visas upp. Det blir också fokus på vad som kan komma att hända på lärosätet i framtiden. Ett särskilt populärvetenskapligt jubileumscafé under jubileumsveckan uppmärksammar Högskolans egen forskning och forskare som utbildats på det egna lärosätet.
Tisdag 12 september Alternativa nyheter, källkritik, yttrandefrihet och demokrati Ola Larsmo är författare och frilansjournalist, främst i Dagens Nyheter. Han belönades i början av 2017 med Lagercrantzen, DN:s kulturpris med motiveringen att han är ”en folkupplysare som inte väjer för historiens svartaste sidor – han vet att de måste exponeras för att vi ska förstå framtiden /… / Med en ständigt stark etisk ledton försvarar han det fria ordet och solidariteten med dem som utövar ”det”. Ola Larsmo romandebuterade 1983 med kortromanen ”Vindmakaren”. Hösten 2017 kom romanen ”Swede Hollow” som handlar om en ravin i St Paul, där invandrade svenskar levde i slum vid förra sekelskiftet. Ola har även belönats med utmärkelser som Jolo- och Argusprisen. Sedan 2009 är han ordförande i Svenska PEN som bland annat arbetar för förföljda författare i hela världen och slår larm om fall då författare fängslas, torteras, hotas, angrips eller dödas på grund av fredligt utövande av sitt yrke.
Månadsmöten med föreläsningar våren 2017
Onsdag 3 maj Rynkor och bark – skogsträd i ett humanistiskt perspektiv Linnea Jägrud, skogsvattenbiolog och författare till boken Rynkor och bark, föreläser om ”personliga träd” i skogen utifrån biologiska förutsättningar. Hon kommer också att berätta utifrån boken Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben som beskriver med våra sociala termer hur träden kommunicerar och stöder varandra genom sin kemi.
Onsdag 5 april Den svenska deckargenrens framgångar Inställt p g a sjukdom Karl Berglund, doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, föreläser om hur genren ser ut och om varför den säljer så bra.
Onsdag 1 mars Magsmart David Jonsson, författare och näringsfysiolog föreläser om hur vårt mag-tarmsystem påverkar kroppen mycket mer än vi tidigare trott. Det handlar bland annat om begreppen maghjärna, mikrobiotan och om kroppens ekosystem av bakterier. Senare forskning har visat att detta har avgörande effekter på vår hälsa.
Onsdag 8 februari Brynolf Algotsson Johnny Hagberg, kontraktsprost tillika ordförande i Skara stiftshistoriska sällskap, föreläser om Skaras store biskop Brynolf Algotsson (död 1317). Efter föreläsning och kaffe följer årsmöte för Skaraborgs senioruniversitet.
Onsdag 18 januari Orgelmusik Domkyrkoorganist Reibjörn Carlshamre tar oss med på musikaliska upplevelser från de senaste 100 åren i Sankt Johannes kyrka i Hentorp.
Populärvetenskapliga caféer våren 2017
Onsdag 3 maj Handens kunskap – ett kraftfullt verktyg för arkeologin Ämnet arkeologi är en mångfacetterad vetenskap som främst bygger på tolkningar baserade på informationen från många olika kunskapsområden. Katarina Botwid, med rötterna i Skaraborg är doktor i arkeologi och yrkesverksam keramiker. Hon visar hur kraftfullt ett verktyg som använder erfarenhetsbaserad expertis kan vara. Med en klar tvärvetenskaplig insats har hennes forskning väckt intresse inom flera fält både nationellt och interna- tionellt.
Onsdag 5 april Vem tog min tidning? Utmaningar för den svenska tidningsmarknaden i allmänhet och de västgötska i synnerhet Den svenska dagstidningsmarknaden har fått stora problem p g a internet. Vad händer när annonsörerna kan skräddarsy sina budskap ”on line” och när läsarna mer och mer väljer att läsa tidningarna på nätet? Håller tidning- arna på att dö? Ingela Wadbring är professor i medieutveckling vid Göteborgs universitet och förestår Nordicom – Nordiskt center för medie- och kommunikationsforskning.
Onsdag 22 mars Människans rätt till rättigheter – men vilka och för vem? Motsvaras ”mänskliga rättigheter” av ”medborgerliga rättigheter”? Sverige har godkänt såväl Europa- konventionen om skydd för mänskliga rättigheter som FN:s flyktingkonvention. Måste vi då ta hand om alla flyktingar som kommer? Lena Halldenius är professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hon är intresserad av hur moraliska begrepp figurerar i politisk teori och hur värderingar formar och formas av institutioner och samhälls- förändring.
Onsdag 22 februari Är det rätt att följa sin intuition och magkänsla? Hur fattar vi beslut? Vilken roll spelar intuition eller magkänsla i våra beslutsprocesser – och kan vi lita på vår intuition? Paul Hemeren är doktor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde.
Onsdag 25 januari Vem i hela världen kan man lita på? Minskad social tillit kan hota samhället Susanne Wallman Lundåsen föreläser om social tillit och vårt intresse för frivilligarbete. Hon är lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall och är bl.a. medförfattare till en rapport om medborgerligt engagemang till 2014 års Demokrati- utredning samt till boken ”Den svala svenska tilliten”.
Månadsmöten med föreläsningar hösten 2016
Onsdag 7 december Svenska kyrkors hemligheter Lennart Palm, av många känd från Melodikrysset, har ett stort intresse för vårt kyrkliga kulturarv och har speciellt efterforskat och dokumenterat vittnesbörd från stormaktstiden i våra kyrkor, inte minst i gravkor och kryptor. Lennart har ett rikt material från kyrkor i Skara stift.
Onsdag 2 november Visst kan man resa 2000 år på 60 minuter Marita Löfgren är lärare på Folkuniversitetets Hantverkscentrum i Tibro. Hon ger oss nycklar till stilhistorien, från antiken till nyklassicismen.
Onsdag 5 oktober Lindisfarne Anders Tidström tar oss med till vikingatidens Lindisfarne, en speciell plats på engelska Nordsjökusten. Anders Tidström är lärare och frilansjournalist.
Onsdag 7 september Konsthantverk, slöjd eller hantverk? Esmé Alexander, utbildad på Konstfack och på Högskolan för design och konsthantverk, presenterar nutida, aktuella konsthantverkare, som med stort kunnande om sitt material skapar udda, intressanta och fascinerande objekt.
Populärvetenskapliga caféer hösten 2016
Onsdag 7 december Högskolans experter förklarar traditionsenligt årets Nobelpris Detta är ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för festligheterna i TV och förstå vad som egentligen ligger bakom världens finaste pris i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi.
Onsdag 23 november Snille och blixt Den här kvällen utser Skaraborgs Akademi årets hedersskaraborgare och delar ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Flera av ledmöterna föreläser.
Onsdag 9 november Ett säkrare Sverige Föreläsning av Björn Fägersten, seniorforskare och programchef vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram. Konflikter omger Sverige i Europa. Det betyder utmaningar. Hur stärka försvarsviljan? Med vilka bör vi samverka – Norden, Europa, Nato?
Torsdag 27 oktober Vad tänker robotar? Om artificiell intelligens m m. Erik Billing, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, ger en inblick i de möjligheter som kommer med ny teknologi, och vad som inte är möjligt.
Onsdag 12 oktober Vem blir nästa amerikanska president? Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap, skriver regelbundet debattartiklar och medverkar i TV, radio och tidningar där hon kommenterar frågor som rör amerikansk politik.
Onsdag 14 september Migrationslandet Sverige – utmaningar och möjligheter Lisa Pelling talar ur ett statsvetenskapligt och juridiskt perspektiv om migration och om de människor som rör sig över gränser. Lisa Pelling är migrationsforskare och utredningschef på Arena Idé, en oberoende och progressiv tankesmedja inom Arenagruppen. Hon ingår också i framtidsminister Kristina Perssons analysgrupp för global samverkan.
Månadsmöten med föreläsningar våren 2016
Vårutflykt till Lödöse museum tisdagen den 17 maj Senioruniversitetet avslutar vårterminen med en resa till Lödöse museum. Vi reser i buss och följer den gamla vägen från Skara till Lödöse. Vi passerar bland annat Norra Vånga, Larv, Bitterna och Nossebro. Vägen fortsätter över Risveden till Lödöse. På museet guidas vi under en timma och får höra om medeltidsstaden Lödöse och om dess betydelse strategiskt belägen vid porten från väst till de svenska landskapen.
Onsdag 11 maj Medeltida städer Arkeolog Anders Berglund från Västergötlands museum berättar om städer i Västergötland i tidig medeltid. Hur uppkom våra medeltida städer och varför? I maj planerar vi också en vårutflykt till Lödöse museum, där vi kan fördjupa våra kunskaper om medeltida städer.
Tisdag 26 april Extra föreläsning När blev det mindre farligt att gå till doktorn än att låta bli? – Den naturvetenskapliga medicinens framväxt under 1800- och 1900-talen En föreläsning med Nils Uddenberg, läkare, professor och idéhistoriker som år 2003 vann Augustpriset i fackbokklassen för sin bok Idéer om livet. Just nu är han aktuell med Lidande och läkedom, en medicinhistoria i två band. År 2005 fick han pris som Årets folkbildare.
Torsdag 7 april Rädda klimatet – arbeta underifrån! Stefan Hermansson WWF föreläser. Världsnaturfonden tänkte nytt efter klimatmötet i Köpenhamn och fokuserar nu på att via städer, företag och flöden av kapital rädda klimatet. Aktuellt även från Parismötet (dec 2015).
Onsdag 2 mars Språket som spegel av samhället Lars-Erik Johansson, universitetslektor i svenska språket, föreläser på ett lättsamt sätt om sambandet mellan omvärld, kultur och ord i ett språk.
Onsdag 10 februari Utgrävningarna i Varnhem – en berättelse om vikingar och kristna västgötar för 1000 år sedan Fil dr Maria Vretemark sammanfattar tio års utgrävning och forskning kring Varnhem och berättar hur bilden av det vikingtida Västergötland har förändrats utifrån de nya rönen.
Onsdag 27 januari Orgeln – möjligheternas instrument Domkyrkoorganist Reibjörn Carlshamre presenterar olika musikstilar och kompositionstyper för orgel. Programmet är en fortsättning på föreläsningen våren 2015. Lokal: Hentorps kyrka.
Populärvetenskapliga caféer våren 2016
Onsdag 11 maj Starka musikupplevelser – Musik är mycket mer än bara musik Alf Gabrielsson, professor emeritus i psykologi vid Uppsala Universitet, har samlat berättelser om musikupplevelser från närmare tusen personer och analyserat vad reaktionerna innehåller och vilka konsekvenser de kan ha för individen.
Onsdag 13 april Humanismen som stötesten I vår oroliga samtid ropas det på behovet av humanistiska värderingar. Men är det verkligen den klassiska humanismen världen behöver? Jonas Ingvarsson, biträdande professor i Medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde, talar om den ”posthumanistiska” utmaningen inom humaniora och i vår förståelse av omvärlden.
Onsdag 16 mars Smarta textilier – så funkar det! Föreläsaren Anja Lund, doktor i materialvetenskap, forskar i Textil materialteknik på Högskolan i Borås och samverkar med Högskolan i Skövde. Smarta textilier har allt mer utvecklats från tyg med elektronik i, till textilier som själva har elektroniska egenskaper. Samarbetet har resulterat i bland annat en textil handske som kommunicerar med en robot, och i textilier som rör sig.
Onsdag 17 februari Hjärtsjukdom i en globaliserad värld Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde berättar om forskning som syftar till att förhindra uppkomsten av hjärtsjukdom genom ökad medvetenhet om riskfaktorer.
Onsdag 27 januari Sveriges förhållande till Nato Diplomaten Anders Oljelund föreläser. När Berlinmuren föll började ett nytt skede i Europas historia. 1994 inleddes ett partnerskap med Nato och det blev inledningen till ett nära samarbete mellan Sverige och Nato. Föreläsningen handlar om denna periods betydelse för dagens Sverige.
Populärvetenskapliga caféer hösten 2015
Måndagen den 30 November Högskolans experter förklarar årets Nobelpris Svenska Akademien, Vetenskapsakademien med flera är inspiratörer till höstens sista populärvetenskapliga café. Traditionsenligt presenterar och kommenterar då Högskolans egna forskare årets Nobelpris, vinnarna och deras arbete.
Torsdagen den 12 november Snille och blixt – Skaraborgs Akademi utser Årets skaraborgare, föreläser och delar ut pris Det har blivit tradition att Skaraborgs Akademi, bildad 1998 och med valspråket ”Snille och blixt”, gästar Högskolan i november. De aderton ledamöterna är alla namnkunniga skaraborgare i förskingringen, och akademin har som syfte att ”sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Den här kvällen utser man årets hedersskaraborgare, delar ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Och inte minst så håller flera av ledamöterna speciella föreläsningar för kvällens populärvetenskapliga café.
Onsdagen den 28 oktober Socialt välbefinnande i dagens samhälle Anette Lundin är adjunkt i socialpsykologi vid Institutionen för hälsa och lärande, Högskolan i Skövde. Hon ger en socialpsykologisk blick på sambandet mellan närhet, blickar och ansvar i relation till individers välmående.
Onsdagen den 14 oktober ”Ingen har någonsin dött av dammråttor” Om kampen mot smuts och bacillskräck Vår miljö har blivit alldeles för ren och steril. Det hävdar Agnes Wold, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, bakteriologiska laboratoriet.
Onsdag 30 september Hur säkert är informationssamhället? Kan vi skydda oss? Marcus Nohlberg, lektor i datavetenskap på Högskolan i Skövde, berättar om risker och hot med vårt digitala informationssamhälle.
Onsdag 9 september Vad är en klimatsmart livsstil och hur når vi dit – ny teknik, uppoffringar eller miljöskatter? Jörgen Larsson, sociolog och miljöforskare på Chalmers Tekniska Högskola, föreläser om hållbara framtida livsstilar: maten, semestrandet, bilkörandet.
Månadsmöten med föreläsningar hösten 2015
Onsdag 2 december Seniorer – teknikens förlorare? Professorn i media och kommunikationsvetenskap Olle Findahl är forskningsledare och författare till rapporten Svenskarna och internet, som ges ut varje år.
Onsdag 4 november Hur vill du bo som gammal? Mötet inställt pga sjukdom Arkitekten Lillemor Husberg berättar om hur man kan planera för ett lustfyllt boende för seniorer. Erfarenheter från äldreboendet Vigs ängar, Ystad, visar hur arkitektur och meningsfulla aktiviteter ger seniorerna där ett positivt liv.
Tisdag 6 oktober Om trädgårdar i litteratur och verklighet. Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria, har skrivit flera böcker, bl a en bok om trädgårdar. Vi förs längs både fiktiva och verkliga stigar och får se medeltida klostergårdar, småstadsidyller och mycket mera.
Onsdag 2 september Hur mår våra fåglar? Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde fågelklubb, berättar om fåglar, fåglars liv och om hur de påverkas av förändringar i miljön.
Onsdag 26 augusti Musikalisk resa genom Spaniens historia. Fernando Alvarez Montalbán är lärare i spanska. Han är född i Madrid och bor sedan 1987 i Sverige. I denna föreläsning visas en glimt av Spaniens historia. Med musik som transportmedel förflyttar han oss mellan olika regioner från Galicien i norr till Cadiz i söder. Plats: Himmelskällan Varnhem.
Månadsmöten med föreläsningar våren 2015
Onsdag 13 maj Överlever människan utan bina? Bert Thrybom är läkare, biodlare och forskare inom bins genetik. Vi får höra om bisamhället och om bins kommunikation, deras värde för naturen och också om hur vi medicinskt kan använda binas produkter.
Onsdag 8 april Porslinets historia från Ming-dynastin till Nobelbanketten. Föreläsaren Bertil Lundgren, Lidköping, är konstnär och konsthistoriker. Han har varit lärare på Konstindustriskolan i Göteborg och museichef på Rörstrand.
Onsdag 4 mars Baltikum: Tre länder, tre huvudstäder. Sture Gustafson, journalist och författare, berättar om de baltiska ländernas historia, språk, kultur och geografi och visar på likheter och skillnader länderna emellan.
Onsdag 4 februari Folkvandringstid och offrande i Finnestorp. Rune Torstenson, guide och ordförande i Offerplats Finnestorps ekonomiska förening. Vid utgrävningar i Finnestorp, nordväst om Floby, har man funnit spännande fynd, som binder samman vårt dåtida järnålderssamhälle med det mäktiga romarriket i Södra Europa.
Onsdag 14 januari Orgeln – möjligheternas instrument. Reibjörn Carlshamre, domkyrkoorganist i Skara, presenterar olika musikstilar och kompositionstyper för orgel. Han berättar också om orgelns historia.
Program hösten 2014
27 aug Sensommarutflykt till Trästaden Hjo. Guidad tur med P G Ylander. Läs mer nedan under rubriken studiebesök/resor. Mer information under fliken utflykter
3 sept kl 1400 Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan – om spår och villospår i
sökandet efter de kungliga kvarlevorna. Fil dr Maria Vretemark berättar att man redan på 1700-talet försökte lokalisera Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan utan framgång. Forskningsarbetet har gått vidare och nu är vi gåtans lösning på spåren.
1 okt kl. 1400 Lokaltidningen då, nu och i framtiden i ett Skaraborgsperspektiv. Föreläsare Karin Eriksson, chefredaktör för Mariestadstidningen.
5 nov kl.14.00 Hans Kongbäck tar oss med på en resa på Vänern i ord och bild. Hans Kongbäck är fotograf, biolog och författare. Han berättar om skärgårdar, deras fauna och flora, sjöfart, fiske och turism samt klimatförändringens påverkan på Vänern.
3 dec Hållbart åldrande. Håkan Nilsson, universitetsadjunkt i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde och doktorand i religionsbeteendevetenskap.
Program våren 2014
Onsdag 29 jan Miljömålen, mineralpolitiken och framtiden. Fil.dr Peter Schlyter föreläser om gruvdriften i Sverige, ett aktuellt ämne. Peter Schlyter är universitetslektor och arbetar vid institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet.
Efter föreläsning och kaffe följer årsmöte för Skaraborgs senioruniversitet.
Tisdag 25 febr Trubaduren Jan-Olof Andersson bjuder på musik av Olle Adolphsson.
Obs tid och plats! Detta är ett samarrangemang med Humanistiska föreningen i Skövde och äger rum i Odeon i Kulturhuset i Skövde kl. 19.00. Inträde 50 kr.
Onsdag 5 mars EU i går, i dag, i morgon. Sabina Hualpa Blomgren, landsbygdsutvecklare vid Europa Direkt talar om EU:s begynnelse och om för- och nackdelar med EU och utvidgningen.
Onsdag 2 april Ingrid Wikström, präst i svenska kyrkan, Smajo Sahat, imam, och Torbjörn Andersson, zen-buddhistisk präst, samtalar om likheter och skillnader mellan kristendom, islam och buddhism.
Onsdagen den 7 maj kl 1400
Trädgårdens hantverk och landskapsvård inom Göteborgs universitet
Föreläsning och visning av arbete i praktiken med universitetslektor Pierre Nestlog
Det blir både inomhus- och utomhusaktivitet.
Program hösten 2013
Fredagen den 27 september: Studiebesök i Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, Läckö. Guidad visning, föreläsning om mat för hälsan. För mer information, kontakta Marianne Andersson på 070 636 58 46.
Den 4 september 2013: Musikens underbarn, Ingegerd Idar
Ingegerd Idar underhöll med ord och toner. Dessutom firades Senioruniversitetets femårsdag.
Den 2 oktober 2013: Zen-Buddhismen – Torbjörn Andersson
Den 6 november 2013: Raggningsrepliker i litteraturen – Torsten Rönnerstrand
Den 11 december 2013: Järnvägshistoria i Skaraborg – Gunnar Ivarsson
Hösten 2013
Populärvetenskapliga caféer
18 september 2013:
Knut Andersson ÖVersättare
16 oktober 2013: Empati och meningen med livet
Fil.dr. och lektor i praktisk filosofi Stefan Berglund, Högskolan i Skövde föreläser.
13 november 2013: Sverige och den nya hotbilden
Fil.dr. i statsvetenskap Gunilla Herolf, Stockholms universitet föreläser.
4 december 2013: Experter från Högskolan i Skövde presenterar årets nobelpris
De är Sigbritt Karlsson, kemi, Ulf Stigh, fysik, Karin Klinga Levan, biologi och Stefan Ekman, litteratur
Program våren 2013
Tisdagen den 7 maj – en vårlig utfärd
Med buss på gamla, vackra, kulturhistoriskt intressanta vägar i Skaraborg for vi tillsammans med Erik Holmström, 1:e antikvarie på Västergötlands museum i Skara, som guide.
Den 7 maj: Läkande design – hur arkitektur och design kan underlätta hjärnans återhämtning (Populärvetenskapligt café)
Kristina Sahlqvist, inredningsarkitekt och forskare i design på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, berättade om samband mellan neurovetenskap och arkitektur. Hon arbetar i ett designprojekt om berikade miljöer, design och hjärnforskning.
Den 7 maj: Vårlig utfärd – Resa på gamla, vackra, kulturhistoriskt intressanta vägar i Skaraborg.
Erik Holmström, 1:e antikvarie på Västergötlands museum guidade. Han har tidigare i år på ett månadsmöte berättat om äldre västgötska vägar och färdleder med tonvikt på Skaraborg.
Den 24 april: Den hållbara staden
Sari Strömblad, biologiutbildad vid Uppsala universitet, berättade om hur man kan skapa den hållbara staden.
Den 17 april: Nytt ljus över livets utveckling (Populärvetenskapligt café)
Niclas Norrström, lektor i ekologi vid Högskolan i Skövde, forskar kring hur livet på jorden utvecklats genom årmiljonerna. Han beskrev hur han tillsammans med sina kollegor har upptäckt en ny mekanism som visar på att vid möten mellan beteende och genetik uppstår genetiska begränsningar som i sin tur kan leda till bildandet av nya arter.
Den 3 april: Judendom – 4000 år simmande mot strömmen (månadsmöte)
Benjamin Gerber, församlingspedagog och religiös ledare i judiska församlingar och även engagerad i interreligiös dialog med kristna och muslimer gav oss fördjupad förståelse om judendomen i sin föreläsning.
Den 20 mars: Svalbard smälter – jorden är hotad (Populärvetenskapligt café)
Tyrone Martinsson, som är filosofie doktor och universitetslektor vid Göteborgs universitet beskrev sitt fältarbete kring Arktis baserat på ett stort bild- och textmaterial från Spetsbergen. Avsikten med forskningen är att bidra till förståelsen av en situation som kommer att påverka oss alla inom en snar framtid.
Den 6 mars: Tibro – Sveriges möbelcentrum (Månadsmöte)
Vi besökte Inredia, som är Tibros stora framtidssatsning, ett besöks- och inredningscentrum, där besökarna får inspiration och förståelse för möbler, inredning och design.
Den 27 februari: Den arabiska våren – vad händer nu? (Populärvetenskapligt café)
En föreläsning om den arabiska våren och dess olika skeden och de olika utmaningar som ledarna och folket i de olika länderna står inför hölls av Isabell Schierenbeck, som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, där hon bland annat forskar om demokratisering, politiskt ledarskap samt nations- och statsbyggande med särskild inriktning på Mellanöstern.
Den 30 januari: Världen, materian och Higgspartikeln (Populärvetenskapligt café)
Hur ser världen ut på sin mest grundläggande nivå? Vad är massa? Hur hittade forskarna den gåtfulla Higgspartikeln? Martin Cederwall är professor i teoretisk fysik vid Chalmers tekniska högskola och det var han som svarade.
Den 30 januari: Vägen genom tiden – äldre färdvägar i Skaraborg (Månadsmöte)
Erik Holmström, 1:e antikvarie vid Västergötlands museum i Skara berättade.
Efter föreläsning och kaffe följde årsmöte för Skaraborgs senioruniversitet.
Den 9 januari: Barockmusikens pärlor (Månadsmöte)
Musikdirektör Ingegerd Idar berättade om barockmusikens pärlor och spelade på orgeln i S:t Johannes kyrka. Efteråt fikade vi i församlingssalen.
Program hösten 2012
Den 5 december: Adventsutflykt till Heller-Hedman ateljéer (månadsmöte)
På deras konstgård visade konstnärerna runt i sin ateljé. Vi njöt av baguette, kaka och kaffe eller te. Det var intressant och roligt att möta dessa nyinflyttade skickliga konstnärer på deras vackra konstgård.
Den 4 december: Vad har hänt med svenskan? Förändringar av svenskan i dag – analyser av trender med exempel. (Månadsmöte)
Lars-Erik Johansson, lektor i nordiska språk vid Högskolan i Skövde, föreläste om vad som har hänt med svenska språket under 1900-talet och under de första åren av 2000-talet. Utifrån aktuell forskning presenterades bland annat förändringar i språksystemet, ordförrådet, språkbruket och resultatet av språkkontakt och teknikutveckling av olika slag.
Den 14 november: Vad gör pluripotenta stamceller från människor så spännande? (Populärvetenskapligt café)
Exempel på olika typer av pluripotenta stamceller samt de första framstegen och vilka utmaningar som återstår inom detta unga fält behandlades. Forskning beskrevs som på sikt kan komma att bidra till att förebygga och bota till exempel diabetes, Parkinson och cancer.
Barbara Küppers-Munther, forskare på Högskolan i Skövde, har sedan 2005 forskat på humana stamceller och hur dessa kan bli leverceller. Hon är även tätt knuten till Cellartis, ett företag inom stamcellsfältet. Hennes båda forskningsinstitutioner är några av de få i världen som får använda Professor Yamanakas teknik, som belönats med Nobelpriset i år.
Den 7 november: Islams mångfald.
Mikael Holst, religionslärare på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde berättade om olika muslimska riktningar och traditioner.
5 november arrangerades i samarbete med Skövde stadsbiblioteks Mångsidiga Måndagar en föreläsning Flykting i mitt eget land. Hans Caldaras berättade om romerna förr och nu. Han gav oss sin historia och bjöd med kunskap och underhållning på en unik inblick i romernas historia och kultur.
Den 18 oktober: August Strindberg – klok och galen.
Katarina Ek-Nilsson, ordförande i Strindbergsällskapet och avdelningschef för Institutet för språk och folkminnen, föreläste om människan Strindberg 100 år efter hans död.
Den 3 oktober: Rockens historia. (Månadsmöte)
Lennart Wrigholm, föreläsare, krönikör, pop- och rockexpert, tog oss med på en resa genom rockmusikens historia. Denna föreläsning har följts av en studiecirkel med tre möten.
19 september: Ska du verkligen ägna tid åt datorspel, är inte det trams? (Populärvetenskapligt café)
Lektor Ulf Wilhelmsson från Högskolan i Skövde föreläste om datorspel ur flera perspektiv: som produkt, som näringsgren, som upplevelse och som redskap för utveckling och förmedling av kunskap.
5 september: Spåren i landskapet – Västgötahistoria i fält och gamla kartor. (Månadsmöte)
Per Connelid, historisk-geograf, berättade hur vi med kartans hjälp kan finna gamla färdvägar och stigar och visade på hur vi i markerna kan läsa spåren av vår historia.
Program våren 2012
22 maj – Därför är kommunerna i Skaraborg säkrare och tryggare än många andra (Populärvetenskapligt café)
Leif Svanström, gästprofessor vid Högskolan i Skövde och professor emeritus i socialmedicin, föreläste om konceptet Säker och trygg kommun.
9 maj – Sömn – en nyckel till bättre hälsa (Populärvetenskapligt café)
Marie Söderström leg. psykolog, författare och forskare föreläste har mångårig erfarenhet av behandling av stress- och sömnbesvär.
Föreläsningen gavs i samarbete med SPF (Sveriges Pensionärsförbund), Skaraborgsdistriktet.
2 maj – Arkitektur i Skaraborg (Månadsmöte)
Med utgångspunkt från Skövde och Skaraborg berättade Lars Johan Ekelöf, tidigare planchef i Skövde, om arkitektur och arkitekter verksamma i Skaraborg från mitten av 1800-talet fram till våra dagar.
11 april – Resandets vedermödor i det gamla Västergötland (Månadsmöte)
Fredrik Hernblom, lärare och författare, berättar om det svenska skjutssystemets historia.
Ons 21 mars Vad är ett hypnotiskt tillstånd – och hur kan detta påverka våra medvetna upplevelser? (Populärvetenskapligt café)
Sakari Kallio, docent i psykologi, föreläser om hypnos och om andra förändrade medvetandetillstånd.
7 mars 2012 – Studieresor i Europa under medeltid, reformation och stormaktstid (Månadsmöte)
Lars-Erik Johansson, universitetslektor i nordiska språk och tidigare rektor för Högskolan i Skövde, berättade om studieresor i äldre tid.
Under större delen av medeltiden och under så gott som hela 1500-talet fanns det små eller inga möjligheter att bedriva akademiska studier i Sverige. Större delen av de akademiskt utbildade i Sverige i äldre tid hade studerat vid universitet ute i Europa. Studierna kunde innebära spännande möten; således har vår reformator Olaus Petri sannolikt gått på föreläsningar av Martin Luther. Men det kunde också vara förknippat med stora umbäranden att studera i främmande land; brev från svenska studenter vittnar om fattigdom och svält.
Ons 25 jan Fysiken, människan och världen (Populärvetenskapligt café)
Karl-Erik Eriksson, professor och afrikansk hövding (!), berättar om hur fysiken påverkar oss som såväl enskilda människor som delar av mänskligheten samt hur världen också påverkas.
Ons 22 febr Skymningssång i Kalahari – hur människan bytte tillvaro (Populärvetenskapligt café)
Lasse Berg, författare, journalist och dokumentärfilmare, talar om hur. våra förfäder i miljontals år levde ett stillsamt liv som samlare i Afrika innan de koloniserade världen.
8 februari – Det romanska Östdanmark – en resa i Danmarks och Sveriges historia med särskild hänsyn till Västergötland (Månadsmöte)
Christer Westerdahl talade om tiden då Danmark var Nordens ledande kulturområde. Huvudtemat var romansk tid, tidig medeltid. Danmark hade då tort inflytande även på Västergötland. Vi fick en inblick i politisk och kulturell historia och fick många exempel från kyrkomiljöer, borgar, kloster museer med mera.
1 februari – Ordbruk och bokstavsskötsel (Månadsmöte)
Ulla Andersson, ordroad journalist, känd från SLA och P4 Skaraborg, berättar om intressanta språkfrågor från läsare och lyssnare. Årsmöte följer klockan 15.30.
Program 2011
7 december 2011 – Tre länder ett språk – tre länder en litteratur? (Månadsmöte)
Filosofe magister Wolfgang Malik, tidigare anställd vid Centrum för Österrikestudier i Skövde, var samordnare för det tyskspråkiga temat på bokmässan i Göteborg. Ett trettiotal representanter för den moderna litteraturen i Tyskland, Österrike och Scheweiz medverkade. Wolfgang Malik inspirerade till vidare kontakt med den moderna tyskspråkiga litteraturen.
6 december – En bastion med utblick mot världen – konsten i Göteborg under 1600-talet och första häften av 1700-talet (Populärvetenskapligt café)
Björn Fredlund, docent i konstvetenskap, 1982 – 1990 och 1996-2003 chef för Göteborgs konstmuseum föreläste.
23 november – Lek och identitet i vuxenlivet (Populärvetenskapligt café)
Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde
2 november – Sten Brander, en legend från den svenska fjällvärlden, berättar om stigar och vägar han gått och om människor han mött. (Månadsmöte)
Sten Brander har under årens lopp guidat många människor i fjällvärlden och gått på tur med bland andra Dag Hammarsköld och kungen. Sten Brander berättade mycket från sitt långa och innehållsrika friluftsliv, där samarbetet med samerna har betytt mycket.
19 oktober – Musik och hälsa (Populärvetenskapligt café)
Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial miljömedicin vid Karolinska Institutet förläste.
5 oktober – Må bättre med mindfulness och Qigong (Månadsmöte)
John Jouper är lektor i idrott vid Hälsoakademin vid Örebro universitet och undervisar i hälsobefrämjande beteende. Han har i den första svenska avhandlingen om qigong kommit fram till att qigong är ett verktyg för välmående, stresshantering och återhämtning från utmattning och menar att metodens effekt kan jämföras med hård träning men att den är bättre lämpad för dem som har svårt att utföra ansträngande aktivitet.
Föreläsningen arrangerades av Senioruniversitetet i samverkan med Folkhälsorådet i Skövde.
28 september – Att lägga det arkeologiska pusslet – nya tolkningar av Falbygdens gånggrifter (Populärvetenskapligt café)
Tony Axelsson, fil.dr i arkeologi vid Västergötlands museum, föreläste och diskuterade gånggrifterna i centrala Västergötland samt hur arkeologiska tolkningar blir till och ibland förkastas.
Lördagen den 10 september – Rundresa till medeltida kyrkor i Skaraborg
Med buss gjordes en resa tillsammans med Jan Svanberg, professor em. i konstvetenskap, som guide. Vi besökte fem unika kyrkor med medeltida stenskulpturer: Forshem, Skälvum, Varnhem, Valstad och Härja, där resan avslutades med levande medeltida musik.
7 september – Kommunikation; Vägar, sjöleder och andra vägstråk i Västergötland och omvärlden (Månadsmöte)
Christer Westerdahl är lärare vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet ( NTNU) i Trondheim. Hans specialitet är maritim arkeologi men den innebär också studier av vägsystemen på land.
11 maj – Lejonportalerna i Sankta Helena kyrka i Skövde och i Varnhems klosterkyrka (populärvetenskapligt café)
Professor emeritus Jan Svanberg föreläste.
4 maj – Utgrävningarna i Varnhem (Månadsmöte)
Maria Vretemark, fil dr i osteologi och arkeolog vid Västergötlands museum i Skara, har varit ansvarig för de arkeologiska utgrävningarna i Varnhem.
Innan klostret byggdes omkring år 1150 fanns här en rik storgård och en lokal aristokrati som behärskade området. Det arkeologiska materialet ger oss en aning om hur det gick till när det hedniska järnåldersamhället förvandlades till det kristna medeltida Västergötland under vikingatiden. Skeletten från gravarna ger oss en unik inblick i människornas liv i Varnhem för 1000 år sedan.
27 april – Nästa hållplats: Lycka (Populärvetenskapligt café)
Ali Kazemi, filosofie doktor i psykologi, universitetslektor och docent i social psykologi vid Högskolan i Skövde föreläste.
6 april – Runor och runstenar i Skaraborg (Månadsmöte)
Lars-Erik Johansson, universitetslektor i nordiska språk, berättade om runorna deras uppkomst, spridning och användning. Runstenar är sevärda historiska monument, och vi får veta hur man kan hitta till några intressanta runstenar i Skaraborg och vad stenarna kan berätta.
2 april – Författaren Torgny Lindgren läste och berättade. (Separat föreläsning)
Denna föreläsning gavs i samverkan med Stadsbiblioteket, Folkuniversitetet, Sparbanksstiftelsen Alfa och SLA.
16 mars – 1001 böcker du borde läsa innan du dör (Populärvetenskapligt café)
Författaren Göran Hägg berättar om litteratur i anslutning till sin bok.
24 februari – Naturens och trädgårdens betydelse för hälsan (Populärvetenskapligt café)
Leg läkare och doktorand vid SLU Alnarp, Matilda Annerstedt föreläste om hur naturen och trädgården påverkar vår hälsa. Hon anser att vår tids ohälsa präglas mycket av stressrelaterade ohälsotillstånd och livsstilssjukdomar. Denna typ av ohälsa, som även ökar internationellt, har den traditionella sjukvården svårt att möta och behandla, berättar Matilda Annerstedt.
Hon beskrev den vetenskapliga forskning som bedrivits inom området, vilka resultat andra och hon själv kommit fram till samt vilken ytterligare forskning som är nödvändig för att skapa ännu bättre klarhet inom det här området.
23 februari – Levande Hantverk (Månadsmöte)
James Minard, skolchef vid Hantverkscentrum i Tibro, berättade om verksamheten.
2 februari – Förtryck inom familjen skildrat i två postkoloniala romaner: Nadine Gordimers Hilela och Arundhait Roys De små tingens Gud. (Populärvetenskapligt café)
Fil.dr Rose Bloem föreläste.
26 januari – Vem är jag? En människa som du. Mozarts Trollflöjten (Månadsmöte)
Gerd Hollenstein , filosofie magister och Sprachberater vid Centrum för Österrikestudier, föreläste.