Populärvetenskapliga caféer

Populärvetenskapliga caféer är en mötesplats för alla som är nyfikna på forskning och vad forskningen kan bidra till. På de populärvetenskapliga caféerna träffas allmänhet och forskare över en aktuell fråga eller nya rön som berör.

Föreläsningarna, som följs av diskussioner och möjlighet att fika, anordnas varje månad av Folkuniversitetet i samarbete med Högskolan i Skövde och Skaraborgs Senioruniversitet.

Senioruniversitetet anordnar även studiecirklar som kopplar till några av föreläsningarna och ger åhörare chansen att ytterligare fördjupa sig i ämnet. Information om detta ges vid varje föreläsningstillfälle. Prata med våra representanter på plats och få stöd i det livslånga lärandet.

Föreläsningarna hålls på Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110 klockan 18.30, om inte annat anges. Fika för billig penning från kl.18.00 samt under pausen. 

Program hösten 2017

Onsdag 25 oktober       Den kulturella hjärnan – sambandet mellan kultur och hälsa  De flesta av oss har en uppfattning om vad vi menar med kultur och vad vi menar med hälsa. På senare tid har sambandet mellan kultur och hälsa börjat att utforskas. Gunnar Bjursell är professor i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, föreståndare för Chalmers Biocentrum och starkt engagerad i området kultur och hälsa, han är bl a en av huvudredaktörerna för webbplatsen ”Den kulturella hjärnan”. Sambandet mellan kultur och hälsa kan se ut på många sätt, beroende på vilket perspektiv som anläggs och kan därmed lära oss något mer om att vara människa, såväl som kultur- och som hälsovarelse. Till exempel kan man fråga sig vilka effekterna av sinnesstimulans genom olika kulturella aktiviteter är och vad dessa betyder för den mänskliga hjärnans formbarhet och läknings- förmåga.

Torsdag 16 november           Snille och blixt – Skaraborgs Akademi utser Årets hedersskaraborgare, föreläser och delar ut pris    Det har blivit tradition att Skaraborgs Akademi, med valspråket Snille och blixt, gästar Högskolan i november. Så även hösten 2017, De aderton ledamöterna är alla namnkunniga skaraborgare. Akademin har som syfte att ”sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Den här kvällen utser akademin Årets hedersskaraborgare och delar ut pris till den doktorsavhandling vid Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Flera av ledamöterna håller dessutom speciella föreläsningar under kvällen.

Onsdag 6 december   Högskolans experter förklarar traditionsenligt årets Nobelpris  Svenska Akademin, Vetenskapsakademin och Riksbanken är inspiratörer till höstens sista populärvetenskapliga café. Traditionsenligt presenterar och kommenterar Högskolans egna forskare årets Nobelpris, vinnarna och deras arbete. Tack vare deras inspirerande och pedagogiska presentationer är detta ett utmärkt tillfälle att förbereda sig för festligheterna i TV och förstå vad som egentligen ligger bakom världens finaste pris i litteratur, fysik, kemi, medicin och ekonomi.

Utförligare information om föreläsningarna finns på   http://www.folkuniversitetet.se/skovde  och  www.his.se/om-oss/Aktiviteter/Popularvetenskapliga-cafeer/

Välkommen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s