Populärvetenskapliga caféer

Populärvetenskapliga caféer är en mötesplats för alla som är nyfikna på forskning och vad forskningen kan bidra till. På de populärvetenskapliga caféerna träffas allmänhet och forskare över en aktuell fråga eller nya rön som berör.

Föreläsningarna, som följs av diskussioner och möjlighet att fika, anordnas varje månad av Folkuniversitetet i samarbete med Högskolan i Skövde och Skaraborgs Senioruniversitet.

Senioruniversitetet anordnar även studiecirklar som kopplar till några av föreläsningarna och ger åhörare chansen att ytterligare fördjupa sig i ämnet. Information om detta ges vid varje föreläsningstillfälle. Prata med våra representanter på plats och få stöd i det livslånga lärandet.

Föreläsningarna hålls på Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110 klockan 18.30, om inte annat anges. Fika för billig penning från kl.18.00 samt under pausen. 

Program våren 2018

Onsdag 21 mars    Hur kan Sverige ledas efter höstens riksdagsval?    Hur blir man vald till politiska uppdrag? Hur klarar man ansvaret att leva upp till väljarnas förtroende – inte minst i tider med oroliga parlamentariska lägen? Jenny Madestam som är lektor i offentlig förvaltning vid Södertorns högskola fokuserar i sin forskning på politiskt ledarskap och partiledarskap med frågor om hur den ideala ledaren ser ut,  liksom vem som blir politisk ledare och hur. Hon är Expressen TV:s expert under valåret 2018.

Onsdag 11 april    Kom kristendomen först till det medeltida Skaraborg – och sen?    Thomas Lindkvist, professor i medeltidshistoria vid Göteborgs universitet, belyser Västergötlands särställning i det svenska riket under tidig medeltid. Mycket tyder på att här fanns de som kristnades först i det som skulle bli Sverige. Ett tecken på det är fyndet av Katas grav i Varnhem. Men från att ha varit ett dynamiskt centrum blev Västergötland något av en politisk periferi från mitten av 1200-talet. Varför?

Onsdag 2 maj    Vad ska vi ha konsten till – och finns det ”fin” och ”ful” konst?    Jörgen Svensson är bildkonstnär, pedagog, projekt- och installationskonstnär samt författare. Han har varit professor vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademien i Trondheim. Han har också varit konstkurator vid Värmlands museum i Karlstad och är nu chef för Dalslands konstmuseum.

 

Utförligare information om föreläsningarna finns på   http://www.folkuniversitetet.se/skovde  och  www.his.se/om-oss/Aktiviteter/Popularvetenskapliga-cafeer/

Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s