Populärvetenskapliga caféer

Populärvetenskapliga caféer är en mötesplats för alla som är nyfikna på forskning och vad forskningen kan bidra till. På de populärvetenskapliga caféerna träffas allmänhet och forskare över en aktuell fråga eller nya rön som berör. Fri entré på samtliga föreläsningar!

Föreläsningarna, som följs av diskussioner och möjlighet att fika, anordnas varje månad av Folkuniversitetet i samarbete med Högskolan i Skövde och Skaraborgs Senioruniversitet.

Senioruniversitetet anordnar även studiecirklar som kopplar till några av föreläsningarna och ger åhörare chansen att ytterligare fördjupa sig i ämnet. Information om detta ges vid varje föreläsningstillfälle. Prata med våra representanter på plats och få stöd i det livslånga lärandet.

Föreläsningarna hålls på Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110 klockan 18.30, om inte annat anges. Fika för billig penning från kl.18.00 samt under pausen. 

Program våren 2019

Onsdagen den 23 januari
Populismens många ansikten
Hur definieras populism och hur tar den sig uttryck i olika länder under olika tidsepoker? I vilken riktning går populismen? Åt vänster eller höger eller från marginalen mot den politiska mittfåran?
Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Hon utsågs till en av de 50 mest inflytelserika akademikerna i den svenska offentligheten av Dagens Samhälle 2014. Hon kommer bland annat att ställa och besvara frågan ”Var valet 2018 ett protestval som målade om Sveriges politiska karta?”

Onsdagen den 20 februari
Sagan om Din patientjournal

För många invånare är det självklart att köpa en resa eller beställa varor på nätet, men när det gäller sjukvården är det fortfarande fax eller telefon som gäller. Det finns ett starkt politiskt tryck för att effektivisera vården med hjälp av digitalisering. Visionen är att göra det möjligt för patienter att nå all information om sin vård via nätet, som att läsa sin egen journal.
Hanife Rexhepi är doktorand i informationsteknologi på Högskolan i Skövde. Hon vann Forskar Grand Prix på Högskolan i september med en kortversion av den här föreläsningen – och var en av sju tävlande vid finalen på Nalen i Stockholm.

Onsdagen den 27 mars
I konspirationsteoriernas tid

Låg USA:s regering bakom 11 september? Är vacciner farliga? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Ljuger medierna för oss? Styrs världen av hemliga sällskap, muslimer och judiska finansmän? Många tror det.
Konspirationsteorierna sprider sig som en löpeld. inte minst på nätet och i sociala medier. Hur uppstår och sprids teorierna? Vilka tror på dem och varför? Och varför är de så vanliga just nu?
Kent Werne är journalist och författare som studerat filosofi, historia och sociologi på universitetet. Han ger en guidad tur genom konspirationstänkandets värld utifrån sin uppmärksammade bok ”Allt är konspiration – en resa genom underlandet” som kom förra året. 2018.

Onsdagen den 17 april
På Kryss med Taube
– ett litterärt kåseri om Evert i ord och bild
Evert Taube är en av Sveriges nationalskalder. Han var kompositör, trubadur, författare. lutspelare och konstnär, med mera. Född 1890 i Göteboreg, död 1976 i Stockholm. Älskad av många, nästan ständigt aktuell.
David Anthin har disputerat på en litteraturvetenskaplig avhandling om Evert Taube vid Göteborgs universitet. Han var också en av hjärnorna bakom det populära upplevelsemuseet ”Evert Taubes Värld” på Liseberg.
Under tre somrar har David, som bor i Falköping, turnerat längs västkusten med trubaduren Martin Bagge, ombord på den snart 100 år gamla kosterbåten ”Flory”. Under sitt föredrag tar han oss med på en kryss i samma farvatten och med Evert Taube som ciceron.

Onsdagen den 8 maj
En ny het sommar – eller en ”vanlig” svensk dito?

Sommaren 2018 var speciell på många sätt. Alla minns vi de ovanligt höga temperaturerna och den dramatiska torkan som blev följden. Var det en engångsföreteelse. eller är det klimatförändringarna som gett sig till känna?
Martin Hedberg är meteorolog. bland annat känd från TV. Men han har också erfarenhet från universitet,Försvarsmakten. energibranschen, Aftonbladet m.m. Idag är han chef för Vädercentralen som bedriver forskning, utbildning och innovationer med prognoser avseende väder och klimat.

Utförligare information om föreläsningarna finns på   http://www.folkuniversitetet.se/skovde  och  www.his.se/om-oss/Aktiviteter/Popularvetenskapliga-cafeer/

Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s